ROPID - nekonečný příběh čarování s pražskou dopravou

Nejnovější změny autobusových linek ve východních částech Prahy (od 15. října) mě přiměl k dalšímu dílu zřejmě nekonečného a věčně čímsi insipirovaného seriálu "Ta naše pražská městská hromadná...".

Po letním masivním přeorganizování tramvajového vedení se ROPID (Regionální organizátor pražské integrované dopravy) pustil do autobusových linek ve východních částech Prahy.

Už to bylo potřeba, kdyby o sobě ROPID nedal delší dobu vědět, třeba by se myslelo, že je to zbytečná firma a hnutí, které řídí stát a magistrát jako firmu by mohlo přijít na to, že by vše ohledně pražské městské dopravy mohl zastat jediný podnik, a to Dopravní podnik.

Konané změny totiž podle mě nejsou ničím jiným než snahou opodstatnit svou (zbytečnou) existenci, udržet si svá teplá a zřejmě dobře placená místečka.

Lidé už byli trochu zvyklí na to, kam který autobus jede, takže byl nejvyšší čas linky zpřetrhat, změnit, některé zrušit a jiné nově zavést. Nejvíce fascinující je však to, že 5 linek se pouze "přejmenuje". To jako proč?? Řadu let fungující linka 273 jezdí z Horních Počernic k metru Hloubětínská a bude tak jezdit i dál, ale když už na ní nedokázal ROPID nic překopat, tak ji alespoň přejmenuje na 141!

To je panečku bomba. Možná ani nepotřebují měnit její jízdní řád, ale díky přejmenování se mohou změnit tabulky na všech zastávkových sloupcích, všude se vylepí nové jízdní řády, i kdyby se tam změnilo jen číslo linky a datum platnosti, přehraje se info-software do autobusů, paráda. Že to budou vlastně úplně zbytečné náklady? Ale což, hlavně když se něco děje. A kdyby něco, přijdeme s tím, že doprava stojí moc peněz a mělo by se zdražit jízdné.

Pět linek změní číslování, pět naprosto zbytečných změn. Nelze než si položit starověkou otázku, cui bono? No, ku prospěchu cestujících to určitě není. Člověka pak musí napadnout parafráze jiného starověkého výroku: Ostatně soudím, že ROPID by měl být zrušen. Dříve, než přejmenuje třeba i linky metra, také už se jmenují moc dlouho stejně. Třeba A = Havel, B = Klaus, C = Zeman, jsou to pěkná jména bez háčků a bez čárek, přečtou je i cizinci a hlavně se zase bude něco dít...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Ptáček | pátek 7.10.2016 8:25 | karma článku: 18,66 | přečteno: 434x
  • Další články autora

Michal Ptáček

Jak jsem ušetřil za elektřinu

31.1.2023 v 16:20 | Karma: 13,89

Michal Ptáček

Fotbalový šampionát ... a my

12.12.2022 v 13:30 | Karma: 8,50

Michal Ptáček

Kdo vyhraje fotbalovou ligu?

1.8.2022 v 21:45 | Karma: 4,21

Michal Ptáček

JIPka parkovala v Lánech

11.10.2021 v 15:50 | Karma: 25,71