Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fotbalová liga: Což model se 12 týmy?

Téměř vše podstatné je v české fotbalové lize už před posledním kolem rozhodnuto. Začínají se rojit úvahy, že by soutěž s 18 kluby mohla pokračovat i v následující sezoně. Přináším podstatně odlišný pohled.

Úvaha o pokračování s 18 mužstvy má dvě racionální jádra. První je to, že návrat ke klasické 16členné lize s nadstavbou, bojem o místo v evropském poháru a o udržení ztratí smysl, neboť po příští sezoně budeme mít v evropských soutěžích jen čtyři účastníky. Tři první týmy plus vítěze poháru (jímž se může stát i mužstvo z nižší soutěže). Druhé jádro pudla by mělo spočívat v tom, že by z ligy nemusela sestoupit Příbram vlivného bosse Starky a nakonec ani Brno, které by jako druhé největší město v republice mělo mít ligové zastoupení. – Čímž nezpochybňuji, že jak Příbram, tak Brno vzhledem ke svým výkonům sestupují zaslouženě.

Po loňském – kvůli covidu-19 ne zcela dohraném ročníku – byla 18členná soutěž pro příští ročník přijata jako kompromisní řešení. Nesestoupil nikdo a první dvě mužstva druhé ligy, která podle rozpisu soutěží měla postoupit do první ligy, do ní také postoupila a doplnila počet týmů na 18. Měl to být výjimečný ročník, po jehož skončení poslední tři sestoupí a ze 14členné druhé ligy postoupí jen vítěz (Hradec Králové). Druhá liga se tím opět doplní také na 16 mužstev.

A teď, co s tím... Jak výše uvedeno, pokračovat s 18 týmy dává jistou logiku. Návrat k 16členné soutěži bez nadstavbové části totiž jde proti snaze zvýšit počet utkání. Nedá se nic dělat, budiž příští ročník 16členný, tak jak bylo plánováno. Začátkem léta proběhne Mistrovství Evropy, předpokládejme, že UEFA posune termínový kalendář víc k podzimu, aby měli reprezentanti trochu volna. Tím pádem může i naše liga začít o něco později, takže se jejích 30 kol do příštího roku rozprostře celkem v klidu. Přece nemusíme hrát 20 kol na podzim, vraťme se pěkně k 15 a druhým 15 na jaře.

To je tedy sezona 2021–2022, se kterou se už nedá nic dělat.

A co dál? Hrejme od ročníku 2022–2023 první ligu se 12 účastníky. Než si začnete ťukat prstem na čelo, zamysleme se společně. Hlavní západní ligy (Anglie, Německo, Španělsko, Itálie, Francie) mají 18 nebo 20 účastníků. Mají jich prostě hodně, zatímco já navrhuji našich 16 ještě o čtyři snížit. Ale vezměme právě Německo, které je počtem obyvatelstva 8násobně větší. Kdybychom měli mít ligu se 12 mužstvy, počtem úměrnosti by musela mít Bundesliga 96 účastníků. Nebo opačně, má-li Bundesliga 18 týmů, mělo by mít osminásobně menší Česko ... dva a kus účastníka. Tohle už opravdu vypadá jako nesmysl, ale 12 je velmi přijatelný počet.

Myslím, že by to prospělo úrovni naší soutěže. Prostě talentovaní a špičkoví hráči (že jich nemáme zrovna na rozdávání!) by se zkoncentrovali nikoli do 16, nýbrž jen do 12 ligových týmů. Úroveň každého ligového týmu by se tím zvýšila a mužstva by se spolu utkávala v kvalitnějších a náročnějších zápasech. Tím by se také lépe otřískala pro účast v evropských pohárech a nakonec by lépe cizelovala i reprezentanty nebo generovala hráče, kteří přestoupí do zahraničí (a patrně to budou zároveň reprezentanti).

12členná liga by nejprve odehrála 22 kol každý s každým, doma a venku. Poté by se rozdělila na dvě části, první polovina tabulky by hrála o titul, druhá polovina o záchranu. Znovu každý s každým, doma a venku, to máme dalších 10 kol. Ve výsledku by tak mužstva odehrála 32 kol, což mi přijde jako báječný kompromis mezi 30, 34 nebo 35 koly jak tomu bylo v posledních čtyřech letech.

V horní šestičlenné skupině by se nekompromisně hrálo o medailová místa zaručující evropské soutěže, možná jednou i o čtyři. Tedy nejméně polovina týmů by sakra měla o co hrát.

Sestoupil by poslední tým a předposlední by mohl hrát baráž se druhým týmem druhé ligy; ligista by mohl baráž začít na svém stadionu a k odvetě jet ke druholigistovi, aby tým z nižší soutěže měl aspoň jakousi psychologickou výhodu. – V dolní skupině by se boj o sestup dal ještě zdramatizovat, kdyby např. sestupovali poslední dva a třetí od konce hrál baráž se třetím týmem druhé ligy – pak by i v této skupině měla polovina mužstev o co hrát.

Po příštím ročníku by kvůli tomuto zeštíhlení muselo dojít k sestupu pěti posledních týmů, což je nejspíš absolutně neprůchodná záležitost. Zástupci klubů v Ligové fotbalové asociaci si to určitě nikdy neschválí. Fanoušci týmů jako třeba Teplice, Zlín, Karviná, Bohemians nebo Ml. Boleslav by těžko kousali takový administrativní sestup (který by ovšem při poklesu formy mohl postihnout i jiné týmy).

Dvanáctičlenná liga je možná zajímavý nápad, ale bohužel naprosto neprůchodný. Prostě jsem si trochu zabájil a děkuji všem čtenářům, že dočetli až sem.

(Ono to trochu připomíná nedávný projekt Evropské Superligy, že...)

 

Autor: Michal Ptáček | středa 26.5.2021 15:30 | karma článku: 8,18 | přečteno: 238x
  • Další články autora

Michal Ptáček

Jak jsem ušetřil za elektřinu

Cena za elektřinu vyletěla vzhůru a v důchodcovské domácnosti vyvstala potřeba nějakou tu korunu ušetřit. Podívejme se tedy, jak jsem ušetřil (nebo do budoucna ušetřím), když jsem všechno utratil.

31.1.2023 v 16:20 | Karma: 13,89 | Přečteno: 699x | Diskuse| Ekonomika

Michal Ptáček

Fotbalový šampionát ... a my

Probíhajícího mistrovství světa v kopané se zúčastnilo 32 mužstev. Česká reprezentace scházela, protože v baráži nepřekonala ani prvního soupeře Švédsko.

12.12.2022 v 13:30 | Karma: 8,50 | Přečteno: 324x | Diskuse| Sport

Michal Ptáček

Naši fotbalisté v evropských ligách

Podívejme se na vytížení českých hráčů v nejsilnějších evropských ligách z pohledu právě uplynulého víkendového ligového kola.

17.10.2022 v 17:20 | Karma: 10,95 | Přečteno: 304x | Diskuse| Sport

Michal Ptáček

Kdo vyhraje fotbalovou ligu?

Začal 30. ročník samostatné české ligy. Byli pasováni favorité, sázkovky vypsaly kurzy. Podle historie ovšem lze mistra dobře odhadnout už po prvním kole, které proběhlo o víkendu.

1.8.2022 v 21:45 | Karma: 4,21 | Přečteno: 241x | Diskuse| Sport

Michal Ptáček

JIPka parkovala v Lánech

Nechci komentovat zdravotní stav prezidenta Zemana, ale zamyslet se nad jeho zdravím/nemocí a hospitalizací/nehospitalizací z jiného pohledu.

11.10.2021 v 15:50 | Karma: 25,71 | Přečteno: 967x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
Obyčejný člověk, který se jen snaží nebýt úplně obyčejný, což se mu stejně obyčejně nedaří.

Seznam rubrik