Otloukánek městská policie

Bezpečnost občanů hýbe světem, Evropou i naší zemí. Obce mají možnost zřizovat městské policie a bojovat tímto způsobem s kriminalitou v dané lokalitě. 

Bohužel městské policie v porovnání s ostatními ozbrojenými složkami jsou silně diskriminovány. Není to dávno, kdy poslanci novelizovali zákon o městské policii, a stanovili, že každý strážník musí mít maturitu. Ti, co ji neměli, byli nuceni s posledním prosincem loňského roku opustit řady sboru. Dalo by se říci chvályhodný počin, ale proč žadatel o práci u státní policie si může maturitní zkoušku dodělat až po přijetí do služebního poměru? Nemluvě o policejním přiznání pro TV Prima, že Policie ČR bude přijímat i uchazeče s IQ 90. Pak bude v ulicích určitě bezpečněji. Pro vstup do armády není dokonce maturita nutná vůbec.

Městským strážníkem se může stát občan starší 21 let. Policie bere už od 18, stejně jako armáda. Proč? To se asi nikdo nedozví. V praxi to pak vypadá tak, že mladý člověk, který v 19 letech ukončil úspěšně studium a s maturitním vysvědčením v ruce se poohlíží po práci u ozbrojených sil, tak na městskou policii může ještě dva roky zapomenout a jde to zkusit buď k PČR anebo rovnou do armády. U těch starších, kteří se hlásí i mezi strážníky a jsou přijati, se celkem pravidelně stává, že si zároveň dávají přihlášku i k policii či do armády. Takže projdou tříměsíčním kurzem na městské policii, který platí obec, a pak utečou ke státní. A proč utíkají?

Platy na městské policii vychází z tabulek a nelze je žádným způsobem navyšovat. Někdo by mohl namítnout, že to přeci platí i u policie či armády. Ano, ale tyto dvě státní složky zaručují po několika letech zaměstnání rentu. Obrovský benefit, kterému obec není schopna konkurovat. Tak jak pak mají města bojovat s kriminalitou a zlepšovat bezpečnost v obcích, když mají tak okleštěné možnosti? Už je na čase změnit zákon, který dělá z městských policií otloukánky.

Autor: Michal Pobucký | čtvrtek 1.9.2016 9:47 | karma článku: 12,84 | přečteno: 476x
  • Další články autora

Michal Pobucký

Čtete knihy?

17.4.2016 v 9:17 | Karma: 15,84

Michal Pobucký

Ženy pozor, Trump se blíží

1.4.2016 v 15:29 | Karma: 15,98

Michal Pobucký

Babiš sám sobě hlídačem

16.3.2016 v 13:47 | Karma: 27,55