Nečas myslí na bohaté

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová navrhovala Vládě České republiky zrušit stropy na sociální a zdravotní pojištění jako prostředek pro šetření finančních prostředků v období ekonomické krize. Jinými slovy ten, kdo má měsíční plat vyšší než 87 tisíc korun hrubého, by platil na těchto odvodech více peněz. Nečas však na pondělním jednání vlády přesvědčil ministry o tom, že se jedná o nesmysl, který není vhodný, protože by znamenal „politické i administrativní náklady".

Co je myšleno těmi politickými náklady? Vláda se rozhodla, že nejbohatším Čechům nechytne na peníze a bude muset šetřit někde jinde. Asi na těch chudších. Ministerstvo financí, když v únoru počítalo očekávané výnosy z návrhu na zrušení stropů sociálního a zdravotního pojištění, uvádělo svůj odhad částkou 2,5 miliardy korun, které by stát získal navíc. Po necelém měsíci svůj odhad muselo přehodnotit a nyní udává částku „pouze" 1,5 miliardy korun, lépe řečeno na sociálním pojištění by stát vydělal 900 milionů korun a na zdravotním pak 620 milionů korun.

Podle Nečase, který loboval proti plánovanému zrušení stropů, by byly politické náklady neadekvátní. Můžeme se jen domnívat, zdali tímto výrokem myslel odliv voličů ODS v nadcházejících volbách, neboť pravicoví voliči podle sociologických výzkumů jsou většinou ze střední a vyšší třídy, tedy ti bohatší. ODS tedy nebude bohatým brát, mohla by pak přijít o hlasy. A 1,5 miliardy korun prý zas není tolik. Je i není. V rámci státního rozpočtu tato částka určitě moc neznamená, nicméně se za ni dá vybudovat kus silnice, rekonstruovat pavilon nemocnice, opravit několik desítek škol. Ve výčtu investičních akcí bychom mohli pokračovat dál a dál, ale vládě se to zdá opravdu málo.

Je zde zcela patrný rozdílný pohled na věc. Zatímco ministryně zdravotnictví coby nová členka vládního týmu se opravdu snaží hledat příjmy a snižovat výdaje, tak ministr práce a sociálních věcí myslí sociálně na bohaté. I jeho stranický kolega a zároveň nový ministr dopravy Petr Bendl pochopil, že šetřit se musí všude a nejen někde a mnohdy jen na oko. Bendl vyzval manažery státních firem, aby si v období ekonomické krize snížili platy až o patnáct procent. V kontextu Nečasova vystoupení na jednání Vlády České republiky však Bendlův akt vypadá jen jako prázdné gesto.

Autor: Michal Pobucký | středa 18.3.2009 7:40 | karma článku: 20,41 | přečteno: 1236x
  • Další články autora

Michal Pobucký

Otloukánek městská policie

1.9.2016 v 9:47 | Karma: 12,84

Michal Pobucký

Čtete knihy?

17.4.2016 v 9:17 | Karma: 15,84

Michal Pobucký

Ženy pozor, Trump se blíží

1.4.2016 v 15:29 | Karma: 15,98