Babiš sám sobě hlídačem

O kauze Čapí hnízdo už toho bylo napsáno celkem dost a při každodenním pohledu do tisku je zřejmé, že toho ještě napsáno bude mnoho. Co se dá ovšem přejít a co již nikoliv?

Pomiňme nyní fakt, že je pravděpodobné, že Andrej Babiš zcela záměrně vyčlenil část svého majetku ze společnosti Agrofert jen proto, aby mohl získat dotaci z Evropské unie ve výši 50 milionů korun. V momentě, kdy skončila doba udržitelnosti projektu, začlenil farmu Čapí hnízdo zpět do svého obrovského koncernu. Dotace se totiž dávaly jen malým a středním firmám, což zcela jistě Agrofert nebyl a není.

Stejně tak se ani nezabývejme tím, že Andrej Babiš byl před poslaneckými volbami největším kritikem politického systému a tzv. přihrávaní zakázek firmám, které mají skrytou vlastnickou strukturu. Sám totiž vyčleněním Čapího hnízda z Agrofertu a vytvořením anonymních akcionářů vytvořil přesně takovou společnost, o které dnes říká, že zná její majitele, ale neprozradí je.

Neřešme nyní ani to, že v uplynulých několika letech psal na sociálních sítích a promlouval do tisku takovým stylem, že vlastně on je majitelem této farmy. Nevzpomínejme na prohlášení typu „je to nejlepší projekt, který jsem kdy vymyslel“ nebo že chce dovézt pandu z Číny, aby byla na jeho farmě, anebo že na jeho farmu přiletěli čápi. Nevzpomínejme na to, že dnes tvrdí, že farma nikdy nebyla
a ani dnes není jeho. Neřešme, zdali lhal.

Pomiňme nyní i fakt, že farma Čapí hnízdo měla vracet dotaci 6 milionů korun s penále a nakonec se tato částka smrskla na pouhých 37 tisíc korun. Pomiňme i to, že Andrej Babiš tvrdil, že farma byla mnohokrát kontrolována a nikdy se na nic nepřišlo.

Co ovšem nemůžeme pominout,  je jeho činnost jako ministra financí. Ministerstvo financí kontroluje všechny dotace EU, a hlavně oprávněnost jejich čerpání. Babišův náměstek Tomáš Vyhnánek obešel úřední postup, obešel své přímé podřízené a přímo úkoloval zaměstnankyni ministerstva financí Barboru Boschat, která je oprávněná komunikovat za Českou republiku s Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF), aby nenápadně zjistila, co se v Bruselu děje. V momentě, kdy se tak stalo, naštěstí evropští úředníci také zbystřili pozornost, protože se jedná o naprosto nestandardní postup, a okamžitě kontaktovali nadřízené zaměstnance paní Boschat, tedy šéfa oddělení kontroly dotací Ladislava Janáka a jeho nadřízenou Martinu Uhrinovou. Protože ani jeden z nich o nařízené komunikaci s OLAF neměli tušení, vyhodnotili tento postup jako porušení zákona a podali stížnost. Na ministerstvu financí tento problém ovšem nikdo nechtěl řešit, a proto předali stížnost, v souladu se služebním zákonem a svým slibem, který složili, na Úřad vlády panu Janu Kněžíkovi. Jedná se o osobu, která je ze zákona pověřena vyšetřovat všechna podezření vysoce postavených úředníků.

Janák s Uhrinovou jsou již na odchodu z ministerstva financí, neboť se stali naprosto nepohodlnými. Na jejich místo bude výběrové řízení a budou sem dosazeny osoby, které budou Andreji Babišovi nakloněny a jeho praktiky budou krýt. Janák s Uhrinovou nejen že kontrolují dotace z EU, chodí přes ně i zprávy vyšetřovatelů z Bruselu, a dokonce mají se svolením státního zástupce přístup do policejních spisů. Andrej Babiš tak bude sám sobě hlídačem vyšetřování kauzy farmy Čapí hnízdo.

 

Autor: Michal Pobucký | středa 16.3.2016 13:47 | karma článku: 27,55 | přečteno: 600x
  • Další články autora

Michal Pobucký

Otloukánek městská policie

1.9.2016 v 9:47 | Karma: 12,84

Michal Pobucký

Čtete knihy?

17.4.2016 v 9:17 | Karma: 15,84

Michal Pobucký

Ženy pozor, Trump se blíží

1.4.2016 v 15:29 | Karma: 15,98