Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LV

Zákon 561/2004 sb. (Školský zákon) zdůvodňuje existenci maturity takto:

§ 73

Účelem závěrečné zkoušky a maturitní zkoušky je ověřit, jak žáci dosáhli cílů vzdělávání stanovených rámcovým a školním vzdělávacím programem v příslušném oboru vzdělání, zejména ověřit úroveň klíčových vědomostí, a dovedností žáka, které jsou důležité pro jeho další vzdělávání nebo výkon povolání nebo odborných činností.

Co se týče přihlášení se k maturitě:

K maturitě se může přihlásit kdokoliv, kdo prokáže, že zvládá učivo závěrečného ročníku. Technicky je to takto: Žák se přihlásí ke studiu ve škole, kde chce skládat maturitu, udělá rozdílové zkoušky, které jsou podmínkou pro přijetí do závěrečného ročníku, a potom doplňkové zkoušky, kterými osvědčí, že zvládl učivo čtvrtého ročníku. Pak se může přihlásit k maturitě.

Je to poněkud krkolomné, ale pokud budou maturitní zkoušky bez poplatku, je třeba mít určité síto, aby to lidi nechodili k maturitě prostě jen tak zkusit. Je s tím dost práce, a ten, kdo ji dělá, ji nebude dělat zadarmo. Pokud je žák řádným posluchačem školy, dostává na něj škola peníze, z nichž jsou zkoušející u maturit placeni, pokud není a chce se rovnou přihlásit, měl by si zkoušku hradit sám.

Takže závěr - technicky je možné přihlásit se k maturitě i v situaci, kdy kandidát nebyl řádným posluchačem střední školy. Ovšem jisté nepohodlí to obnáší.

2 0
možnosti
Foto

Díky za komentář, máte pravdu a jak píšete, je to trochu krkolomné.

Takže poplatek (jako u zmíněných EN zkoušek) by to do určité míry mohl řešit.

0 0
možnosti
  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 579x
Pojďme se bavit o školství a vzdělávání.

Ředitel www.edukacnilaborator.cz

Facebook

Instagram

 

Seznam rubrik