Ve společnosti je atmosféra jako v padesátých letech

„Ve společnosti je atmosféra jako v padesátých letech“ povzdechl si dr. Růžek, obhájce ex senátora Nováka (ODS) poté, co krajský soud napařil Novákovi nepodmíněný trest za úplatkářství. Pikantní na celé věci je fakt, že dr. Růžek je významným členem ústecké ČSSD. A že je to právě ČSSD, která atmosféru padesátých let vyvolává.

Blíží se krajské volby a Sobotkova ČSSD, strana bez vizí a konstruktivního programu, přichází s nevybíravými útoky na své politické rivaly. A nejenom na ně. Stylem právě velmi podobným padesátým létům si vzala za cíl „hamižnou“ církev, která okrádá poctivé pracující. Chybí už jen karikatury imperialistů z Dikobrazu. Co na tom, že ČSSD nemá pravdu. Důležitá je forma a hlavně se pěkně svézt na populistické vlně.

A také odvést pozornost od svých problémů. V litoměřické věznici sedí MUDr. Rath se svými spolustraníky z ČSSD. V Ústeckém kraji zavírají za tunelování evropských fondů jednoho úředníka za druhým a smyčka se už asi pomalu stahuje i kolem hejtmanky Vaňhové z ČSSD. Ta se ještě stihla vyfotit na předvolební plakát, aby nám sdělila, že ví, jak by naložila se 134 miliardami z restitucí. Jak by to taky nevěděla. Své schopnosti jak hospodařit s regionálními fondy nám už předvedla.

Atmosféru padesátých let je opravdu možné vyvolat. Ale ČSSD by si měla uvědomit, že už není vůbec jednoduché vyvolanou atmosféru zklidnit. A že ještě obtížnější je onu atmosféru přetavit v kýžený úspěch ve volbách. Může se totiž velmi lehce stát, že cílová skupina voličů na kterou ČSSD míří, půjde pod vlivem atmosféry padesátých let volit ještě extremističtější strany než je současná ČSSD.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Kučera | neděle 12.8.2012 9:22 | karma článku: 21,80 | přečteno: 1932x