Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Elektronické recepty a EET jsou odlišné kategorie. Máte pravdu, že recepty v el. podobě a hlavně něco jako jednotný registr pacientů měl být již dávno. Nejsem zrovna informovaný o oblasti zdravotnictví, ale myslím že podobný systém zatím nefunguje. Lékař by měl mít možnost nahlédnout do elektronické složky pacienta, pokud dostane souhlas. Anamnéza formou otázka - odpověď zabírá lékařům drahocenný čas, navíc je nepřesná, ne každý pacient dokáže správně popsat to co třeba. EET je ovšem úplně něco jiného. Obávám se, že souhrnná data jsou v rámci "českého prostředí" nebezpečný nástroj k získání ekonomické moci. S ohledem na skutečnost, že Agrofert usiluje o získání krachující sítě TESCO ČR, je to na pováženou. Selský rozum říká, že ekonomický přínos bude nulový. Je třeba změnit mnoho souvisejících zákonů a norem. Např. stále platí možnost živnostníků vydávat ručně vystavené účtenky a doklady, vést obyčejné účetnictví formou knihy. Pokud EET začne platit a tohle nebude změněno, skončí celá EET u ÚS. Nikomu nic nepodsouvám, zarážející je spěch a nepřipravenost...

2 0
možnosti
Foto

Elektronické recepty mají několik citlivých míst, jež však nejsou plně srovnatelná s EET.

1. Pomíjím již vyřčené argumenty, a to ohledně starších kolegů

2. Centrální úložiště receptů by kupříkladu v době chřipkové epidemie bylo v pondělí okolo 8.00 hod zahlceno žádostmi o vydání receptu. Jelikož máme ještě v paměti zkušenosti, jak fungoval centrální registr vozidel /s daleko menší frekvencí požadavků na zpracování dat v jednom okamžiku/ lze si představit ony ordinace v pondělí ráno, kde budou stát nemocní a čekat, až se systém rozběhne. Zlost nepůjde proti poslancům, ale lékařům a sestrám.

3. Lékař by předepsal pouze účinnou látku, lék by zvolil lékárník. Mohu kohokoliv ubezpečit, že mezi stejnými generiky /tedy stejnými léky různých firem/ existují poměrně podstatné rozdíly. Lékař je po nějaké praxi již zná, lékárník nejspíše ne, neboť pacienta s receptem vidí jen jednou. Pokud vybrané generikum nebude sedět, kdo napíše jiný lék a jakým způsobem?

2 0
možnosti
DK

Lékaři nemohli elektronicky zpracovávat recepty, protože:

- nepracují s PC a byl by to náklad navíc...

-jsou staří a neumějí práci na PC

- je to zbytečné

Já bych naopak chtěla, aby byly elektronicky zpracovány...Celkem nechápu vřískot kolem  evidence tržeb, když je měla už ODS ve volebním programu. 

A ještě nebylo zavedeno a tolik křiku..když jsme mohli zrušit drábkoviny a II. pilíř, tak můžeme zrušit i el.evidenci tržeb. Vždy si říkám: jak to ti Němci dělají, že mají ve všem mají takový pořádek a vydání jakékoliv účtenky jim nedělá problém...

1 0
možnosti
JK

Ale v Německu to také není černo-bílé. Za bagetu u stánku, nebo třeba pečené kaštany taky účtenku nedostanete... Jestli by nebylo jednodušší, ty vyloženě malé živnostníky s obratem třeba do 0,5 milionu nechat být. Donutit je platit nějaký paušální "odvod" státu 1 x ročně (daň, zdravotní + sociální) a dát jim svatý pokoj. Nemáš na to - skončíš. Oni sice moc neodvedou, ale také nic nechtějí. Je to taková ideální skupina obyvatel a přitom tolika lidem leží v žaludku. FÚřady by měly alespoň čas na větší firmy, protože tito malí tvoří více jak polovinu živností. Vím o čem píšu, mám ženu na FÚ.:-) A ještě něco - to vůbec není o stranách, ale zdravém rozumu a jednoduchém systému.

1 0
možnosti
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1737x
Zajímám se o vše , co člověka obohacuje....