Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Život s dvojčaty.

Mám šest vnoučat a moje žena je na tom stejně. Dokonce má přesně těch samých šest. V rámci tohoto rozlehlého vnukstva jsme si opatřili dvojčata. Nebezpečí, že si je budeme navzájem plést, jsme předešli tím, že je to kluk a holka.

Nejdřív se musela narodit (ta dvojčata). Seděli jsme v předpokoji porodního sálu a nosili nám je ukazovat postupně, aby nás nevyděsili. Nejdřív byl Jáchym. Proč byl první nevím, možná byl pan porodní doktor na kluky. Byl moc krásný, ale byl malý a slaboučký, tak ho zas odnesli, abychom ho nevykoukali. Tušili jsme, že ještě něco přijde. Taky jo. Přinesli Sáru a ta byla krásná úplně, tak jsme se směli dívat o chvíli dýl. Radost z dvojčat byla k nedopočítání.
Ovšem když už je máte, musíte začít myslet dvakrát. Dvakrát tolik toho snědí a dvakrát tolik toho poserou. Dvakrát tolik řvou. Přesněji jeden řve, když je druhý zticha. V noci spí vždycky jenom jeden. Ale když k nim přijdete na návštěvu tak spí spravedlivým spánkem oba. Tak aspoň jako dědeček a babička začnete chrastit. Co taky novorozencům jiného než chrastítka. Na F.L.Věka nebo na fernet mají ještě dost času. Když se vzbudí, je třeba je nakrmit. Jenže u dvojčat to trvá dvakrát tak dlouho.
Zkušené ženy v naší dynastii začaly vymýšlet, jak zorganizovat kojení stereo. Příroda s tím počítá od pradávna. Zbývalo domyslet technický rámec a taky aby to vypadalo. Pokud se pamatuji, vznikl jakýsi textilní ústroj, který připomínal dvě usárny, sešité křížem k sobě. Ale byl šetřen čas a ti dva rostli jako z vody.
A jak rostli, mrskali sebou, obraceli se na břicho, zvedali hlavu a ta jim padala. Následně se plížili a lezli a taky se zvedali. Stáli a padali, padali a zase se zvedali. Nakonec přišli na to, že je výhodné něčeho se přidržet. Třeba ubrusu a strhnout ho na sebe se vším, co je na stole. Nižší police knihoven si nebyly ničím jisté. Společně lezli do elektrické trouby. Kryt akvária se musel zatížit encyklopedií, protože je bavilo chytat rybičky do ruky. A nakonec usnuli navrstveni přes sebe v pelíšku pro psa.
I když jsme jako prarodiče velmi stateční, vždycky jsme si na chalupu půjčovali jen polovinu dvojčat. Jednou Jáchyma bavilo přinášet nám kostky po jedné. Na opačném konci naší rezidence jich měl hromadu. Na stole už se vrstvilo skoro celé spektrum.
„Ještě přines modrou,“ řekla Hanka.
„Modlou!“, zopakoval. A jak odcházel s myšlenkou na rtech, bylo slyšet slábnoucí: modlou, modlou, modlou, modlou…
Přinesl červenou.
Jednou, to už měli i brášku a bratrance a sestřenku, se u nás sjela kompletní rodina. Velká pohoda. Až do chvíle, než jsem potřeboval někam zajet autem. Nebyly klíče. Hledali všichni. Prohledat celou naši chalupu zabere víkend. Plus dvůr a zahradu. Bez výsledku. Cílené dotazy na mladší část naší rodiny. Taky nic. I když Jáchym informoval, že jsou u včeliček. Ty klíče! Jenže nevěděl, jakých a kde. Můj dědeček, tedy jeho prapradědeček, pěstoval včely. Včelín už nemáme. Prapradědeček už padesát let nežil před tím, než se Jáchym narodil. Tak jak by si to mohl pamatovat?
Pátrání pokračovalo celý další měsíc. Po dotazu do Mladé Boleslavi, kolik by stál nový klíč do auta, mi kolem hlavy rotovaly panenky. Napadlo mě, že auto prodám. Jenže kdo by si kupoval vůz, kterým nejde z našeho dvora nikam odjet? K tomu nastával podzim a mně se spustila rýma. Sáhl jsem do krabice pro kapesník. Vytahovací. Nešlo to. Krabice byla nějaká těžká.
Byly tam. Zíral jsem na tu schránku na kapesníky. Byla potištěna obrázky květin. Na některých z nich seděly včely.

Autor: Michal Konečný | úterý 4.10.2022 8:21 | karma článku: 19,48 | přečteno: 454x
  • Další články autora

Michal Konečný

Teorie poněkud ulítlá.

Zástupy hlupáků věří nejrůznějším konspiračním teoriím. Od vypouštění chemitrails přes informaci, že newyorská dvojčata odpálila CIA, Gatesovy očkovací čipy, až třeba po přistání na Měsíci, realizované v holywoodském ateliéru.

13.9.2021 v 8:03 | Karma: 10,19 | Přečteno: 272x | Diskuse| Společnost

Michal Konečný

Myslíte, že mezi plasty patří i plastelína?

Nejsa organický chemik, nerozeznám polyvinylchlorid od silikonu. Vlastně je mi to fuk: Třídím plasty! Jen mi trochu vrtá: když všechny tyhle polykdeco smíchají dohromady, dá se z toho něco smysluplného vyrobit?

10.9.2021 v 22:37 | Karma: 10,99 | Přečteno: 250x | Diskuse| Společnost

Michal Konečný

Draci

Všechny panny se sežrání drakem hrozně bály, a tak se snažily udělat vše, aby o panenství přišly. Což většinou nebylo zas tak neřešitelné. Při následné inventuře se zjistilo, že jedinou pannou v celém království je princezna.

9.9.2021 v 21:16 | Karma: 13,39 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost

Michal Konečný

Čudlík

To se vám ulomí takový čudlíček u domovní vodárny čili česky u Darlingu. A jste bez vody. Normální muž se nemusí mýt sedm dní. Ale kafe z něčeho udělat musíte. Přitom jde o banalitu: vyšroubovat, utěsnit, našroubovat, hotovo!

8.9.2021 v 20:54 | Karma: 21,87 | Přečteno: 389x | Diskuse| Společnost

Michal Konečný

Zapomenutosti.

Nevíte něco o Žitovi 44? * A kdepak se nám schovává Martin Konvička a jeho velbloud? * Kdopak asi dal zabít podnikatele Mrázka? * Kolik našla europoslankyně Šojdrová sirotků na řeckém ostrově? * Jakou značku mělo pero v Chile?

7.9.2021 v 21:50 | Karma: 19,57 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  14:47

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

3. května 2024  14:09

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 412x
Michal Jupp Konečný Narodil se na úpatí Nuselského mostu, když tam ještě nestál. * Do Prahy se vrátil za účelem vysokoškolských studií, ale to už měl zkušenosti s jazzem a rock’n’rollem. * Ale věnoval se divadlu, pro které psal hry a písničky. * Nakonec založil se svou ženou Hankou folkovou kapelu. * Aby měla kde hrát, začal organizovat koncerty v Malostranské besedě. * Z Malostranské besedy se stala Mekka všech folkařů, trampů, bluegrassistů a písničkářů. * Po deseti letech ho z Besedy vyhodili, protože tam uváděl režimu nepohodlné písničkáře. * Stal se šéfem břevnovského Klubu na Petynce. * Na dalších deset let se Petynka stala Mekkou všech folkařů, trampů, bluegrassistů a písničkářů. * V sedmdesátých a osmdesátých letech byl dramaturgem Porty, která se v té době z malých sálků vypracovala až na třicetitisícový Lochotín v Plzni. * Byl lídrem Folk a Country Klubu, který po třicet let pořádal v Praze koncerty v Lucerně a dalších velkých sálech. * Byl dramaturgem Českokrumlovského folkového festivalu, Svojšického slunovratu, Svojšického letorostu, Banjo Jamboree, Country rumpálu a dalších festivalů. * Psal do Mladého světa, Mladé fronty a dalších medií o hudbě. * Ve vydavatelství Panton připravil řadě dnes velmi slavných kapel jejich první alba. * Po Listopadu 89 se stal šéfredaktorem časopisu FOLK & COUNTRY, který vycházel 21 let. * Připravil devadesát televizních pořadů Folková setkání. * Je dramaturgem festivalů Zahrada a Folková růže. * Zatím mu vyšlo pět knih, jednak o hudbě a jednak humorných. * Má dceru a syna, čímž si zajistil šest vnoučat. * Jeho životní krédo: Vstoupíš-li do vozovky, nečum po ženskejch.