Nejen o kauze Rath... a co bude dál??

V tomto článku bych chtěl pár komentáři okomentovat pár událostí, které se udály na politické scéně v poslední době. 

České média i rozhovory lidí v současnosti poutají svou pozornost ke kauze Rath. Většina společnosti se baví vtipy na internetu z lahví vína nebo krabicí od bot, kde měl být schovaný sedm milion korun, které hejtman Středočeského kraje dostal jako úplatek. Normálně by si člověk řekl, že se nic neděje, takovýchto kauz tu bylo hodně a bude ještě mnoho dalších. Jenže je divné, že z x kauz, které se za posledních 20 let udály, stane poprvé někdo před soudem. Začíná nějaká větší změna? Začíná se v této zemi něco opravdu měnit k lepšímu? Je to velmi možné, ale musíme si počkat na pravomocné odsouzení, zatím si nedělejme předčasné naděje.

Karolína Peake založila politickou platformu LIDEM (zkratka liberální demokraté). Upřímně řečeno, nezaznamenal jsem člověka, který by tento čin přivítal kladně. Vznik tohoto subjektu absolutně nechápu, podle mého názoru nezíská dostatečný počet voličů, tedy pět procent, troufnu si tvrdit, že v dalších předčasných nebo řádných volbách nepřekoná ani jedno procento podpory lidí. Co k tomu pani Peake vede? Jakési sebe očištění od Víta Bárty a jeho „strany ABL/VV“? Nebo politické vyhlídky na vyšší pozici? Nenapadá mě jediná kloudná odpověď.

21. dubna se konala jedna z největších stávek odborářů od listopadu 89. Ti žádali okamžitou demisi vlády a vypsání předčasných voleb. Z médií poté vyšlo najevo, že odborový předák Jaroslav Zavadil se setkal s ministrem financí Miroslavem Kalouskem na pivo. Je vše jen nějaká hra, kterou odbory hrají? Chápu, že mají právo kritizovat, ale měli by také navrhnout, jak by situaci řešili oni a ne jen vyhrožovat generální stávkou. Navíc časté střídání vlád, jak je u nás zvykem, není v době ekonomické krize vůbec vhodné a jistě by narušilo už tak křehkou stabilitu země.

Předvolební průzkumy ukazují vysoký podíl hlasů levice, tedy stran ČSSD a KSČM. Naopak pravice se propadá stále více a více. Postupem času si začínám myslet, že průzkumy veřejného mínění i předvolební průzkumy jsou zbytečné a o ničem nevypovídají. Lidé nemusí říkat pravdu, navíc se do ankety zapojí pouze malá část obyvatel. Ale možná se mýlím a po volbách se dočkáme koalice socialistů s komunisty. Budu doufat, že ta tato možnost nenastane a politici z ČSSD dostanou rozum. 

Autor: Michal | pondělí 28.5.2012 20:54 | karma článku: 12,06 | přečteno: 1049x