Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Karl Novak

24. 3. 2011 7:35
Ideologie vede prý k totalitě !?

Jsou různé ideologie a podle toho co hlásají tak tam vedou.

Pokud je v Koránu příkaz zabíjet nevěřící, ideologie Islámu vede k zabíjení nevěřících.

Pokud bude někdo hlásat myšlenky svobody jednotlivce, tak tato ideologie vede ke svobodě.

Ideologie jako pojem je spojována s komunismem nebo německým dělnickým socialistickým národnictvím. To však neznamená, že neexistují i mírumilovné a svobodymilovné ideologie.

0 0
možnosti

Manik_007

24. 3. 2011 15:06
Re: Ideologie vede prý k totalitě !?

Myslím, že to vysvětluje další část odstavce o zakřívení dělby moci -> větší svoboda jednotlivce na úkor menší svobody jiného jednotlivce. A to navzdory ideologii hlásající svobodu (která se btw. obtížně definuje, mj. i o tom bude další část).

Opět střední Afrika - bojovníci (ideologicky) bojující za svobodu vraždící vše, co jim přijde pod ruku. Zaslepeno ideologií svobody, která se svobodou nemá nic společného. Naopak korán hlásající zabíjení nevěřících (to je dost tvrdá interpretace, ale nechme to být) vede k mírumilovným muslimům, které jsem za život potkal nejednoho.

kaktusak by o tom určitě napsal nějaký flame příspěvek, že "kapitalističtí vykořisťovatelé" nám svobodu berou navzdory tomu, že ji sami hlásají.

0 0
možnosti

jeste asocialnejsi grupa

24. 3. 2011 7:25
a co treba ...

nasledujici reseni: "kazdy sam za sebe, kazdy sam za svoje, a pokud uz nekdo nahodou za cizi, tak VYHRADNE s vyslovnym souhlasem toho, kdo celou tuhle srandistiku plati" ... jednoduche, proste, a narozdil od nejruznejsich levicovych experimentu hlavne fungujici ...

0 0
možnosti

Karl Novak

24. 3. 2011 7:35
Re: a co treba ...

R^

0 0
možnosti

Kruton

24. 3. 2011 0:05
ad Pinochet

ještě bych se chtěl vyjádřit k oblíbenému omylu, že Pinochet byl pravičák. To že byl antikomunista a nechtěl dopustit revoluci v Chile z něj ještě nedělá pravičáka. Vy znáte některá jeho ideologická vyjádření? Jen chtěl chránit svou zemi před osudem jiných. Kolektivizace a rozvrat společnosti. Pravicového diktátora z něj udělali komunisti, protože jim překazil revoluci. Boj proti levé nebo pravé totalitě vás ještě nestaví nutně na přesně opačný pól...

0 0
možnosti

kaktusak

24. 3. 2011 20:20
Re: ad Pinochet

Proti jaké totalitě Pinochet bojoval? Vždyť on ji zavedl. Předtím tam byla svoboda a demokracie.

0 0
možnosti

kaktusak

23. 3. 2011 23:43
Ideologie je soustava idejí,

nějaké ideje zastává každý, ale málokdo vymyslí něco, co tu ještě nebylo, takže většina má blízko k nějakým stávajícím ideologiím. Jde o to, zda jsou to ideologie založené na víře, tedy dogmatické, anebo na vědě, jako třeba marxismus. Ty se pak vyvíjejí podle rostoucího poznání.

Leda bychom slovu ideologie dali nějaký jiný význam, jako to udělal "vynálezec" také pojmu totalita Popper, který ovšem byl za to placen, jeho neúspěšně vyřešeným úkolem bylo nacpat do jednoho pytle komunismus a fašismus. Stejně ale vytvořil novou ideologii, i když tomu tak neříkal.  

0 0
možnosti

Kruton

24. 3. 2011 0:01
Re: Ideologie je soustava idejí,

jak vysvětlíte podobnost komunistických a fašistických režimů jinak, než tak, že se jedná o podobný jev?

0 0
možnosti

Kruton

23. 3. 2011 23:12
Politika bez ideologie = politika bez obsahu

Pokud chci jako politik řídit společnost, pak musím mít o ní nějakou ucelenou představu. Co je člověk? Co je dobré pro člověka? Co je svoboda? Proč má člověk mít svobodu? Co je stát? Jakou má mít funkci? Jsou si lidé rovni? Co je lidská rovnost? atd. atp. Jak můžeme měnit společnost, když nebudeme mít představu o zásadních otázkách. Politika se poté odvíjí od odpovědí na takové to otázky. Bez zásadních otázek, na nichž se ideologie štěpí je politika bez obsahu a politik je jen technologem moci a jediné jeho směřování je docílit maximální politické moci. Dnešní postmoderní doba všechno relativizuje, ale je trapné, že sám nápad politiky bez ideologie se snaží stát ideologií.. jinak tam máte pěknou řádku blábolů např. to o vraždění bezvěrců v 17.stol..  .. další lahůdka je motání ideologie a pravolevé osy... vaše propagace "středu" je jako tvrdit, že nepreferujete ani levou ani pravou ruku ale tu mezi....

0 0
možnosti

johnpeters

23. 3. 2011 23:07
Milý autore,

pro nedostatek času i částečně mé fundovanosti v perfektní znalosti historie Vám doporučuji začít studovat historika Josefa Pekaře.Bude problém ho sehnat,on si totiž kdysi dovolil polemizovat s T.G.Masarykem,a tak je vlastně v klatbě dodnes...Dozvíte se vše,stejně jako já.Zdravím,J.P.

0 0
možnosti
  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1114x
Mladý. Hloupý. Nevzdělaný. Líný. Nekritický. Chamtivý. Sobecký. Úspěšný. Pesimista. Absolutista. Diktátor. Lže. Někdy i krade. Manipuluje. Kašle na hloupé lidi. Ve všem má jasno. Složité věci dokáže jednoduše vyřešit. Zná pravdu. Vidí do všech konců. Miluje bouřlivé večírky. Se ženami se baví jen kvůli sexu. Svět vidí černobíle.

Seznam rubrik