Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

24. 1. 2012 9:51
z pohledu sci-fi už to problém není

Protože ta už se dlouho přelévá do fantasy,kde žádná vědecká pravidla neplatí. Pak stačí nějaký ten mág nebo kouzelný zajíček co tě přenese v mžiku na druhý konec Galaxie, nebo už se apriori  předpokládá Supergalaktická říše s miliony obydlených světů .

Bohužel, v tom co píšete dále je kus pravdy. Ovšem - ani ta kolonizace není řešením.protože my na Zemi vidíme, že zde  k přelidnění dochází nerovnoměrně-na jedné straně technicky vyspělá (západní) populace se nerozšiřuje (víc jak 2 děti v rodině VŠ je spíš vyjímkou), zatímco se  přelidňují (a přitom hladoví) poměrně primitivní oblasti. Ale výyvézt je do "vesmírných kolonií" je nemožné-tam není ani vzduch ani voda,ani půda k obdělávání,ani rychlá humanitární pomoc. Trvalo by staletí technických uprav  (a nesmírných nákladů),aby na cizích planetách (co zatím známe) mohl přirozeně přežívat člověk..

0 0
možnosti
M

majklblog@volny.cz

25. 1. 2012 12:10
Re: z pohledu sci-fi už to problém není

Sci-fi je jedna oblast a fantasy druhá. A z hybrida povětšinou vznikne paskvil, i když musím přiznat, že několik zajímavých povídek tohoto typu jsem četl. Většinou šlo o pravdivou myšlenku, že vyspělá technologie jakéhokoliv typu je pro toho, pro kterého je zcela neznámá, typickou magií.

Co se kolonize týče - to je zatím (a možná na vždy) pustá utopie. Obávám se, že to nedomyslel ani geniální fyzik S. Hawking se svým návrhem výstavby kosmických stanic coby dalším lidským životním prostorem. Ponechme stranou technickou náročnost i cenu. Jsou tady dva jiné obrovské problémy. 1. Materiálový - veškeré zdroje pro výstavbu musí pocházet ze Země a totéž by platilo i pro značnou část zdrojů pro provoz a údržbu. 2. Psychologický a etický - kdo z lidí by chtěl žít dlouhou dobu či navždy v konzervě? Ono by jim velice rychle došlo, že žijí v náhražce svého skutečného domova - Země.

0 0
možnosti
  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy