Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kaktusak

13. 11. 2010 0:06
Léčí se socialistickou revolucí.

0 0
možnosti

Johny_S

12. 11. 2010 19:42
Ono to kolikrát ani u rostlin není jednoznačné.

I u některých "saprofytických" rostlin se ukazuje, že ve skutečnosti parazitují (viz např. hlístních hnízdák, který parazituje na houbách), a ten lišejník taky nepředstavuje úplně ideální soužití, protože houba má navrch. Houba řasu potřebuje, proto si ji polapí do svých vláken, dává jí anorganické látky a bere si od ní organické. Ovšem řasa houbu nepotřebuje, může růst i samostatně a kolikrát prospívá ještě daleko víc, než když je součástí stélky lišejníku.

0 0
možnosti
M

majklblog@volny.cz

12. 11. 2010 20:16
Re: Ono to kolikrát ani u rostlin není jednoznačné.

Máte pravdu. Jen jsem článek nemínil jako biologickou studii (to by bylo na knihu), ale podobenství. To, proč jsem jej napsal, je v posledním odstavci.

Ale jinak, jak už tomu u biologických kategorií bývá, výklad je vždy nejednoznačný, velmi záleží na tom, jak si definujeme a chápeme pojmy a co autor, to názor. Klasický příklad je škodlivost - užitečnost. A tím i nevhodnost toho, zavádět do vědy antropomorfismus. Velmi zajímavá je např. teorie, že paraziti, jejichž činnost vede k destrukci hostitele, jsou vlastně "nemocní" a budoucnost mají jejich "umírněné" formy. Bylo to demonstrováno na infekčních epidemiích. Biologie je prostě, jako každá věda, fascinující. A jen tak pro legraci a intelektuální cvičení - nejsou parazity všechny organismy krom těch fotosyntetizujících?:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy