Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Děkuji všem za přečtení a sdělení názorů v této věci.Paní Kaslová se odvolala, vyčkejme jak odvolání dopadne.V mém článku jsem si úmyslně pohrával s pojmem gentleman, který na mě působí v tomto srovnání docela úsměvně. Hitler-gentleman, což se jako článek nenašlo, druhý Hitler gentleman, skutečný, tedy podle mne,a to svými činy, ve srovnání v této věci s člověkem, který odmítá svou chybu a vůbec nepřipouští, že by se mýlit mohl, byť důkazy nepředložil.Když k tomu připočtu ještě jeho souhlas s tím, že žalobkyně by měla platit ještě nějaké soudní výlohy, které by jí měly být naúčtovány navíc, je to podle mne malé, nedůstojné, negentlemanské....A tady je ten úsměvný paradox. Hitler- gentleman, druhý pán....jaksi , v tomto případě ne.

1 0
možnosti
KD

Zeman je hulvat a guner, coz odpovida dobre mentalite zaostaleho ceskeho naroda.

Hloupejsi nez tato zruda byl snad jen masovy vrah Gottwald

2 2
možnosti
JV

J71i31r48i 96V78r23a97b66e59c

29. 1. 2020 22:06

Bohužel vám to tady dlouho nevydrží R^:-(

0 0
možnosti
JS

Možná, že Peroutka nikdy nenapsal článek "Hitler je gentleman", to ale není podstatné. Podstatné je, že Zeman pronesl svůj výrok se znalostí Peroutkových textů. On jeho texty opravdu četl a zná jejich kontroverzní obsah. Například Peroutkův článek "Češi, Němci a Židé" se od tehdejších běžných antisemitských pamfletů odlišuje pouze kultivovaností svého jazyka. Což je o to horší, protože právě tohle mohlo ve čtenářích vzbudit dojem, že úvahy o negativní roli Židů ve společnosti jsou pravdivé. Osobně jsem si nejen tento článek důkladně přečetl a analyzoval. A vůbec se nedivím, že tento text v roce 2016 označil za antisemitský také soud.

Peroutka nejenže přirovnává "židovský element" k "jedu v německém organismu", ale také píše, že "počet židovských spisovatelů a žurnalistů v Německu byl přílišný" (dokonce to opakuje). Nižší úroveň antisemitismu u nás oproti Německu připisuje tomu, že u nás je méně židů. To znamená, že za příčinu antisemitismu (respektive problémů) považuje počet židů v národě. Jinými slovy – přemýšlel jako ukázkový antisemita – za antisemitismus podle něj mohou sami židé.

Židovská otázka je podle něj jiná pro nás a jiná pro Němce. To je jen typický morální relativismus – lidská práva jsou přece nedělitelná. Přítomnost židů kdekoli považuje za destabilizující faktor, například když to tvrdí o útěku židů do Ameriky. Socha Svobody se prý začne mračit. Za "nadměrné" dokonce považuje procento židů na vedoucích místech v Rusku. Hněv Němců proti židům, který doslova trapně (a ve shodě s nacistickou rétorikou o židovském finančním spiknutí) ilustruje na příkladu židovských finančníků, považuje za oprávněný. Musíme si uvědomit, že v té době už proběhla "křišťálová noc", při které byli židé doslova masakrováni na ulicích.

Objektivně je tento Peroutkův text antisemitským pamfletem v kultivovaném hávu. A nevidím důvod to zamlčovat.

5 6
možnosti
Foto

Dobrý večer pane Svobodo.

Nejsem znalec tvorby PT Peroutky, ale výrok nižšího šlechtice, který momentálně vládne Hradu, považuji za nevhodný a rozhodně hodný omluvy. Agresivní útok na stěžovatelku v podobě finanční represe je za jakoukoliv hranicí morálky a úctyhodnosti pozice prezidentského postavení.

Přesto Vám děkuji za rozbor, který jste uvedl. Je rozhodně k zamyšlení a pokud jsou Vaše prameny relevantní, je třeba je brát ve vážnou úvahu. Výklady dějin vítězů jsou stejně neobjektivní, jako výklady oponentů. Objektivních historiků je bohužel příliš málo, pokud vůbec existují.

7 0
možnosti
Foto

Zvláštní úvaha. Ale opravdu k zamyšlení. Děkuji. Kéž by takových, nezaujatých bylo více. Ještě jednou děkuji. Zbyněk Barth

1 0
možnosti
JV

J12i29r76i 78V79r53a28b64e56c

29. 1. 2020 16:25

Perlička

Vlevo dole, (Linksunten) bylo nedávno, v Německu zakázáno;-D (rudí extremisti)

2 0
možnosti
  • Počet článků 319
  • Celková karma 13,89
  • Průměrná čtenost 942x
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Seznam rubrik