Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Modré nebe, zářící slunce na obzoru, .. NOGARO 2013

... rozpálený asfalt, ohlušující řev motorů, ... aneb závodní víkend FIA ETRC v Nogaru (červen 2013) Seriál truckových závodů pod hlavičkou FIA se pomalu, ale jistě přehoupává do své druhé třetiny a jezdci za sebou mají odjeté tři okruhy z celkového počtu 10 závodů vybraných pro tento rok. První dvě dostaveníčka si jezdci dali v italském Misano, kde letošní ročník odstartoval začátkem května. Druhý okruh, který okusil kolotoč závodů tahačů byly větrné zatáčky španělské Navarry. Třetí pohárový závod zavítal na francouzskou půdu a jezdci měli své „rendez-vous“ v jihozápadní Francii v malém, ale velice malebném městečku Nogaro na okruhu Paula Armagnaca.

Nogaro, Circuit Paul Armagnac, 2013Michaela Stránská

Česká republika zde opět měla své zastoupení a neskrývané ambice předvést to nejlepší. Ať už se jedná o piloty jezdící za zahraniční týmy, ale zejména výrazné šance českých týmů ukázat se před francouzským publikem v tom nejlepším světle. Český tým Buggyra, v jehož kokpitu sedí několikanásobný mistr Evropy David Vršecký, byl se svým dosavadním vystoupením v letošním ročníku velice spokojený, jelikož po prvních dvou závodních víkendech se David pyšnil celkovou druhou pozicí v žebříčku jezdců. Jak v Misanu, tak v Navaře vystoupal na stupně vítězů (i když několikrát bez slavnostního ceremoniálu :-) ) a úspěšně sbíral body.

Páteční tréninky dopadly na výbornou a v sobotu ráno se David postavil na závodní rošt se zajetým čtvrtým, resp. třetím nejlepším časem a v týmu panovala spokojenost, i přes menší nepřízeň techniky. Super pole tedy vybojován a český pilot nestačil opět pouze na již několik sezón bezkonkurenčně suverénní kamiony MAN. Kolize aut jsou v těchto závodech na denním pořádku, jelikož „drobné strkanice“ jsou všudypřítomné, ale bohužel na agresivní jízdu některých pilotů doplatil český jezdec hned v prvním závodě, kdy dojel na konečném šestém místě (ale na druhou stanu pro druhý odpolední závod s hendikepem dobrá výchozí pozice, jelikož na startovní rošt se prvních osm jezdců řadí v opačném pořadí, než v jakém dojeli první závod). Následná série penalizací (z objektivního hlediska po shlédnutí on-board videa velice sporných) odsunula monopost týmu Buggyra pilotovaný Davidem až na 11. pozici. Druhý jezdec českého týmu, Rus Juri Jegorov dojel na pěkném 14. místě a se svým výsledkem byl celkem spokojený. Po úvodním dnu tedy David ze svého sobotního vystoupení ukořistil alespoň dva cenné bodíky a zajistil si tak nejlepší umístění mezi českými jezdci.

Nedělní francouzské ráno přivítalo jezdce na startovním roštu s předzvěstí velmi horkého dne, což se také vyplnilo. Od rána na okruh pražily sluneční paprsky a jezdci se potýkali s velmi vysokými teplotami rozpáleného asfaltu. Ale přesto se bojovalo hned od prvních zatáček. A byla to podívaná. Pro Davida Vršeckého bezproblémový postup mezi deset nejrychlejších do „superpole“ šestým časem a nakonec vynikající třetí startovní pozice, opět za suverénními MANy Jochena Hahna a Antonia Albaceteho. Úvod byl opět poznamenán kolizí, kdy David byl „mírně vyveden“ z tratě Markusem Östreichem a i přes sebevětší snahu to bohužel více jak na čtvrté místo v konečném pořadí nestačilo. Druhé auto Buggyry pilotované Jurim bohužel závod pro technické problémy nedokončilo.

V posledním nedělním závodu opět českým barvám nevyšel start podle představ a David Vršecký tak nakonec dojel na bodovaném sedmém místě a jak sám uvedl, úplně si není jistý, zda po tomto závodním víkendu bude ještě tento francouzský okruh považovat za svůj oblíbený. Nakonec přeci jen tak velké zklamání to není a zisk 16 bodů je slušný, člověk je jen tak na ulici nenajde. V celkovém pořadí žebříčku jezdců FIA ETRC, kterému vévodí největší rivalové Jochen Hahn a Antonio Albacete je jezdec roudnického týmu Buggyra na pěkném čtvrtém místě a před sebou má ještě 7 závodních okruhů. O dvě místa za ním okupuje šestou příčku další český jezdec Adam Lacko.

Čeští fanoušci mají několik příležitostí vidět zápolení závodních trucků, a to již za 14 dní na rakouském Redbull Ringu (bývalém A1 Ringu), o víkendu 6. – 7. Července. Za další týden, v polovině července, si pak zájemci o závody trucků mohou udělat výlet na německý okruh Nürburgring, který se pyšní návštěvností přes 200 tisíc diváků a atmosféra zde je srovnatelná se závody Formule 1. No a žádný pořádný fanoušek a příznivec tahačů by si neměl nechat ujít poslední prázdninový víkend, přelom srpna a září, kde se v Mostě utkají čeští jezdci na domácí půdě a doufejme, za výrazné podpory domácího publika, které je požene vpřed a vzhůru k těm nejlepším výsledkům.

Tak teda 31. srpna a 1. září v Mostě GO!!!

Autor: Michaela Stránská | pátek 21.6.2013 13:31 | karma článku: 10,97 | přečteno: 312x
  • Další články autora

Michaela Stránská

Vzhůru na Lysou… na horu a dolů… sedmkrát během 24 hodin…

!!! Som na tebe závislý... Iba ty máš čo chcem...Nedýchám a nemyslím...Keď ťa nemám !!!Som na tebe závislý...Ja to už dávno viem...Nedýchám a nemyslím... Keď NEBĚHÁM

25.1.2017 v 15:55 | Karma: 22,14 | Přečteno: 998x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

1. (a padesátá) Krakonošova stovka aneb nepochopitelné zázraky se dějí…

Jubilejní 50. ročník legendárního závodu v nejvyšších českých horách ve dnech 17 - 18. června 2016... v mém rodném domově... v Krkonoších... <3 ... krajina z nejkrásnějšího českého večerníčku, Krkonošských pohádek ...

21.6.2016 v 5:45 | Karma: 21,90 | Přečteno: 966x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

Pražská stovka „pro děti“, aneb „pražský ultratrail“ na 70km

Slunečné nedělní dopoledne, já ležím na posteli a mým jediným cílem je co nejméně se hýbat... jakmile se pohnu, marně přemýšlím, jaká část mého těla mě nebolí... no a světe div, se, na žádnou „nenamoženou“ nemohu přijít... :-)

8.12.2015 v 7:07 | Karma: 17,18 | Přečteno: 642x | Diskuse| Sport

Michaela Stránská

ZAZ přijela a okouzlila Prahu zas

Praha, Fórum Karlín, 29. a 30. listopadu 2015 Dva dny, dva koncerty a jedna malá šarmantní Francouzska s obrovským srdcem...

1.12.2015 v 12:22 | Karma: 13,63 | Přečteno: 431x | Diskuse| Kultura

Michaela Stránská

Beskyde, Beskyde, kdo po tobě ide... B7???... B7!!!

Adidas - Continental Beskydská sedmička (B7) – je eXtrémní přechod Beskyd Javorový - Javorník a má statut Otevřeného Mistrovství České republiky v horském maratonu dvojic... a já ho DALA... :-)!

17.10.2015 v 17:01 | Karma: 21,17 | Přečteno: 1477x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Po dvaceti letech v EU je načase skončit naši hru s Evropou

30. dubna 2024

Premium Evropskou unii dodnes tak trochu vnímáme, že jsou to „oni“. Přitom v ní sedíme a držíme ústa a...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 970x
Na světě je krásně, stačí mít dobrou náladu a úsměv na tváři!

Seznam rubrik

Oblíbené stránky