Zeptejte se krajů na jesle. Rozjedete kolotoč odmítání odpovědnosti

Darina Doubravová žije v Berlíně. Jedním z důvodů, proč si s manželem vybrali pro život Německo i přesto, že musí několikrát měsíčně dojíždět kvůli práci do Česka, je, že u sousedů mají dostatek možností, kam umístit předškolní děti.

Foto: Profimedia.cz

„V Německu je to záležitost zemských vlád, tedy na české poměry krajů a obcí,“ řekla, a tím nás v redakci inspirovala. I u nás mají kraje možnost žádat o evropské peníze a rozdávat dotace zřizovatelům školek či jeslí na jejich rozšíření. Obvolaly jsme s kolegyní víc než polovinu z krajských úřadů a ptaly se, co dělají pro to, aby měly děti dost míst v předškolních zařízeních.

„Co se týče jeslí a mateřských škol, mají je na starosti obce a města, my do toho žádným způsobem nezasahujeme, ani na ně nepřispíváme,“ konstatovala mluvčí Karlovarského kraje Andrea Bocková. Když jsme pokládaly telefon popáté se stejnou odpovědí, vzpomněla jsem si na seriál Četnické humoresky.

Strážmistr Arazím si v jednom dílu nad nalezenou mrtvolou povzdychne: „Nemohli ho zapíchnout o pár metrů dál? Bylo by to mimo náš katastr a starali by se kolegové.“ Není nad to mít starostlivý krajský úřad.

Lenka Petrášová

reportérka MF DNES

Autor: Redakční blog MF DNES | pátek 27.2.2009 14:05 | karma článku: 15,50 | přečteno: 3373x