V kleci s politiky

Moderovat debatu s politiky je jako vstoupit do klece s dravou zvěří. Ne že by byli lačni naší krve. Ale každý z nich chce ukousnout kramfál slávy a uznání. Mají silné zuby – argumenty a silná plece – nedají se od kořisti odtrhnout, když mluví…

Středeční debata MF DNES o Klausovi a Švejnarovi v pražském hotelu Olšanka byla tvrdá. Stáli tu zarytí Klausovci Přemysl Sobotka a Petr Nečas proti superantiklausovi Davidu Rathovi. Žádný argument, kterým by kopli soupeře do kotníku, jim nebyl cizí.

Silnou čtyřku doplňoval Martin Bursík, hlavní sponzor Švejnarova úspěchu. Nejvíc ze všech si dával pozor na to, aby zapůsobil tak, jak on sám sebe vnímá: Absolutní správňák. Kdyby ještě bylo Rychlých šípů, byl by přijat bez odmluv.

Rozjetí politici se snaží přesvědčit sál a veřejnost o své pravdě. Hosté debaty chtějí položit otázku nebo jim vynadat. Moderátor sedí uprostřed toho a pokud nechce dělat exhibujícího kožišníka, snaží se dát prostor všem. Riskuje ovšem, že ho tygři sežerou, i když se tváří vlídně. A že lidé, kteří přišli se zeptat, nebudou spokojení, protože se na ně nedostalo.

Můj osobní dojem z vystupujících:

Přemysl Sobotka: Neztrácí glanc, odpovídá věcně a stručně. Oponent by řekl, že trochu obecně až prázdně.

Petr Nečas: Proč je tak vášnivým obhájcem Klause? Nečas je dlouhodobě jedním z našich nejdůvěryhodnějších politiků. Kdy se do Klause zamiloval?

Martin Bursík: Nejvěcnější ze všech. Kritik by ale řekl, že je to malounko maska.

David Rath: Schopný řečník. Oponenti řeknou, že demagog. Jakékoliv možnosti využije ve svůj prospěch. Snaží se urvat maximum času.

Na konci druhé hodiny, v palbě dotazů a odpovědí jsem cítil vyčerpání. Ne fyzické, pravidelně navštěvuji fitcentrum, ale duševní, z té míry nepřátelství mezi diskutéry. I když mluvili zdvořile a kulantně.

Zaslouží si Hrad vůbec takové emoce?

A co zdravotní poplatky? Ty možná víc.

Srdečně zvu na příští debatu MF DNES o nich v únoru!


Váš unavený moderátor


Martin Komárek

 


Autor: Redakční blog MF DNES | pátek 25.1.2008 13:50 | karma článku: 17,96 | přečteno: 3868x