Statistika není nuda. Jak vznikal přehled nejkradenějších značek

Ve známém filmu Ene bene říká Iva Janžurová po chybě při sčítání hlasovacích lístků, že „to nevadí, protože ty volby stejně vždycky nějak vyjdou“.

Ilustracni fotoMF DNES

Nechtěli jsme se včera dostat do stejné situace, když jsme s kolegyní přepočítávali předběžné policejní statistiky krádeží automobilů za minulý rok. I proto jsme pro ověření sháněli statistiky z každého kraje. V Budějovicích nám mluvčí řekl, že „údaje sice zná, ale z nařízení vyšší moci nám je nemůže sdělit“. Do Hradce Králové zřejmě vyšší moc nesahá a tamní mluvčí nám čísla sehnala za pár minut.

Počet kradených aut loni výrazně poklesl. Kompletní statistiku včetně přehledu značek, které se kradou nejčastěji, čtěte ZDE

Museli jsme přihlížet i k tomu, jak moc je která značka aut rozšířená. Ani to nestačilo. Ukázalo se, že někteří policisté napsali v protokolu o krádeži do kolonky „druh vozidla“ jen „Škoda“, zatímco jiní tam vypsali „Škoda Octavia“. Museli jsme se vypořádat s „chytákem“ v podobě 167 ukradených trabantů - zřejmě půjde o fingované krádeže.

Ke statistice jsme se nakonec dobrali. A co z ní vyplývá pro řidiče? Pokud najdete svůj vůz výš než sousedův, nezoufejte. Stačí si auto pořádně zabezpečit a přehled kradených značek vás rmoutit nemusí.

Jakub Pokorný reportér MF DNES

Autor: Redakční blog MF DNES | úterý 27.1.2009 13:00 | karma článku: 11,79 | přečteno: 6253x