Špatná trojčlenka v nájmech

Blog MF DNES měl být určen k tomu, abychom se našim čtenářům chlubili redakčními úspěchy a případně přiznávali také chyby. Jak už to tak bývá, chyba přišla dříve, než nějaký pořádný úspěch k pochlubení.

V úterních novinách 23. října máme velmi důkladně zpracované téma o nájmech.

Na titulní straně, v ekonomické rubrice i v regionálních přílohách. Bohužel, v naší pražské příloze, jsme udělali několik chyb při počítání procentního nárůstu nájmů.

Všechny základní údaje jsou správně, cena za metr letos, cena za metr od ledna 2008.

Jenže v deseti údajích z dvaadvaceti městských částí Prahy a z okresů Praha-východ a západ je špatně přepočten nárůst ceny na procenta.

Tak například uvádíme, že se na Praze 6 zvedne regulovaný nájem ze 40 na 58 korun za metr (což je správně) a že je to růst o 30 procent, což je, bohužel, špatně.

Tato chyba má konkrétní viníky: autorka při přepočítávání desítek údajů jednak počítala špatně a výsledky si po sobě nezkontrolovala, jednak bez kontroly převzala některé údaje od radnic. A kontrolu pak neudělal ani nikdo jiný v naší regionální redakci

Ve středeční pražské příloze (tedy 24. října) zveřejníme u těch částí Prahy, kde byl přepočet špatně, novou tabulku s již správným přepočtem. A mezitím budeme v redakci trénovat práci s trojčlenkou... Martin Rumler, vedoucí pražské regionální přílohy

Autor: Redakční blog MF DNES | úterý 23.10.2007 15:18 | karma článku: 7,63 | přečteno: 1685x