Šéfredaktor MF DNES: Poslanci zakazují novinám odhalovat mafiány

Poslanci minulý pátek zcela v tichosti schválili změny zákonů, které zakazují a tvrdě trestají zveřejňování policejních odposlechů. Je to krok špatným směrem.

Proč? Odposlechy jsou u nás zveřejňovány poměrně zřídka a téměř výlučně vždy v případech, kdy lze hovořit o veřejném zájmu – ať už to byla fotbalová korupce nebo kontakty mafiána Mrázka s politiky z ČSSD a ODS.

Těch několik málo případů, kdy byly odposlechy zveřejněny, se netýkalo soukromí daných osob (to by bylo možné trestat již dnes), ale vždy případů, ve kterých bylo vážné podezření z korupce a policie je často nebyla schopna nijak vyřešit. Noviny tak v podstatě suplovaly práci politiků, kteří by měli zajistit, aby policie řádně konala.

To se však neděje. Místo toho se ve Sněmovně objeví návrh, který ve svém důsledku nemravné chování pomáhá krýt, a bez jakékoli širší diskuse je schválen. Chce se mi věřit, že drtivá většina poslanců nevěděla, o čem hlasuje, a ne že podlehli pokušení Kmentovi a dalším novinářům zavřít ústa. Nebo že by jich tolik mělo špatné svědomí?

Zákon nyní půjde do Senátu. Uvidíme, zda jsou senátoři skutečně tou pojistkou demokracie, za kterou se tak rádi prohlašují. Já – zatím – věřím, že ano...


Robert Čásenský
šéfredaktor MF DNES

Autor: Redakční blog MF DNES | středa 5.11.2008 2:00 | karma článku: 24,52 | přečteno: 2413x