Rozhovor s Palachem. Zážitek, po kterém vám všichni přijdou titěrní

Od všech šumů digitálně „vyčištěný“, a tedy srozumitelný rozhovor s umírajícím Janem Palachem vás nenechá lhostejným. Je to natolik silné, že jsem si dal raději na chvíli přestávku.

Dokument Poselství Jana Palacha, který odvysílá zítra ČT, mne přinutil k otázce: Kde se vzalo v jedenadvacetiletém studentovi takové odhodlání, že se na protest proti okupaci Československa upálil?

O žalobě, která ČT hrozí za odvysílání rozhovoru s Janem Palachem, čtěte více ZDE

Palachova oběť se už v lednu 1969 vymykala chápání lidí a vymyká se dodnes. I proto je povědomí o něm malé. Také učitelé dějepisu si stěžují, že je nemožné přimět deváťáky, aby si podobnou situaci alespoň představili. Pád totality v roce 1989 přitom předznamenaly demonstrace k výročí Palachovy smrti. „Člověk musí bojovat proti zlu, na který právě stačí,“ říká v dokumentu umírající Palach. A hned dodává, že bez ohledu na velké bolesti by to udělal znovu.

Dosud neznámé fotografie Jana Palacha si prohlédněte ZDE

Jeho slova mohou dnes vyznít naivně. Po zhlédnutí pořadu ČT, jejíž zpravodajství ovládla trpkost odvolávaných ministrů, mi rázem jejich titěrný bol připadal jak z jiné planety.

Jan Gazdík reportér MF DNES

Autor: Redakční blog MF DNES | středa 14.1.2009 14:00 | karma článku: 22,11 | přečteno: 4291x