Práce poslance Snítilého: přijít, zachránit vládu a zase zmizet

Kdo je pro vládní koalici nejdůležitějším poslancem? Včera byl v hlavní roli odpadlík od sociálních demokratů Evžen Snítilý.

Poslanec SnítilýFoto: CTK

Přišel, zachránil vládu a zase odešel. Nebýt muže, který v parlamentu vede žebříček absentérů – vynechal totiž již 2 892 hlasování (zhruba dvě třetiny z celkového počtu) – nebyl by schválen ani program jednání poslanců a vláda Mirka Topolánka by na slibovanou úpravu daní mohla zapomenout.

Ještě při úprku z Poslanecké sněmovny mi poslanec Snítilý stačil říci, že jeho včerejší hlasování neznamená vůbec nic pro to, jak bude hlasovat o zákonu o daních. Prý je zatím spíše proti. Prý. Ale třeba o rozpočtu si myslí, že si země v době hospodářské krize nemůže dovolit rozpočtové provizorium.

O radaru USA si zatím radši nemyslí nic a otázka na něj Snítilého vyděsila. „Proboha, o tom se přece ještě ani nezačalo diskutovat,“ opáčil. Inu, poslanec, který je ideálním terčem pro přesvědčování.

Vzhledem k tomu, jakou je účast Snitilého v parlamentu vzácností, měla by koalice jeho přítomnost nejspíš zlatem vyvažovat. Co kdyby jinak příště zapomněl přijít?

Josef Kopecký
reportér MF DNES

Autor: Redakční blog MF DNES | středa 3.12.2008 12:10 | karma článku: 21,27 | přečteno: 1913x