Poraďte redakci: Kde vzali c. k. vojáci piklhaubny na hlavách?

Historik Ivan Šedivý napsal pro MFD (27. 10.) zajímavý článek s titulkem Zapomenutí vojáci. Poukázal v něm na české vojáky, kteří bojovali za první světové války v řadách rakousko-uherské armády.

Zdaleka ne všichni se tehdy chovali jako proslulý Josef Švejk. Mnozí z nich bojovali velmi statečně. Bohužel, naše historiografie na ně zatím poněkud pozapomíná. I my jsme chtěli a chceme toto "pozapomenutí" napravit.

Zatím toho o osudech našich vojáků v císařské armádě víme málo. A kromě jiných dokumentů máme také málo obrazového materiálu týkajícího se českých vojáků. Narazil jsem na tento problém, když jsem vybíral obrazový doprovod k článku Ivana Šedivého. Nakonec jsem sáhl po kolorované doborvé kresbě zachycující podle popisky dodané obrazovou agenturou "útok belgických obrněnců proti rakousko-uherským jednotkám v Haliči" (obrázek vpravo - po rozkliknutí uvidíte v plné velikosti). Kresba je to poutavá a do Haliče se leckterý český voják na rakouské straně "zatoulal"...

Text historika Ivana Šedivého o českých vojácích ve službách Rakouska-Uherska čtěte ZDE

Den po otištění článku mne Ivan Šedivý (který na výběr obrázků neměl vliv) upozornil, že vojáci na zmíněné ilustraci mají sice uniformy v barvách rakousko-uherské armády, ale na hlavách typické německé "piklhaubny". Jak se na jejich hlavy dostaly? Dostali rakouští vojáci v nedostatku zapůjčeny německé přilby? Jsou na obrázku skutečně rakousko-uherští vojáci? Zabýval se kreslíř dobového obrázkového časopisu historicku realitou, nebo tvořil spíše volně? To jsou některé otázek, na které společně hledáme odpovědi. Podněty i informace čtenářů samozřejmě vítáme.

Petr Dudek komentáře a publicistika MF DNES

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Redakční blog MF DNES | středa 29.10.2008 23:00 | karma článku: 12,66 | přečteno: 3257x