O tom, že kolegové novináři nejsou idioti. A taky o té "Škrlové"

Jen idioti nemění své názory, říkal s oblibou Miloš Zeman. Jeho výrok je tak známý, že už se stal omletým klišé: přece ho ale musím použít - a to v souvislosti s kolegy z časopisu Týden. Tento magazín totiž s velkou oblibou kritizuje nešvary jiných médií, tepe je zprava, zleva i zdola. Proč ne, může to být přínosné. Jen se sluší říci, že občas Týden označí nějaký nešvar za čirou hrůzu – a o pár měsíců později tu hrůzu okopíruje a předvede sám... Vlastně změní názor.

Musím předsadit, že jsem v Týdnu do roku 2006 pracoval a bavilo mě to tam.

Dobře take vím, že kritický odstup od ostatních médií byl jedním z hlavních bodů nové strategie časopisu vytvořené na počátku tohoto století; strategie, která se ukázala jako chytrá a životaschopná.

Snad mi proto bývalí kolegové, s nimiž se stále rád stýkám, odpustí, když nyní použiji jejich metr na ně samotné.

O co mi jde?

Před pěti měsíci, konkrétně 13. ledna 2008 odsoudil šéfredaktor Týdne Dalibor Balšínek fakt, že se média věnují případu Barbory Škrlové alias Aničky. Případ Kuřim, příběh podivné sekty a týrání dětí, patří podle šéfredaktora do bulváru – co vice, je “příkladem davové mediální idiocie”.

“Ta (mediální idiocie, pozn. aut.) se projevuje tím, že někdo donekonečna rozmělňuje nějakou kauzu, tváří se dostatečně důležitě a tajemně, ostatní ho tupě následují – když to dělají oni, tak to přece musíme dělat také – a hromada popsaného papíru je na světě,“ napsal doslova Dalibor (celý text zde či zde). 

Musím říci, že jsem si to nikdy nemyslel, kauza je po mém soudu důležitá, ale to nyní není podstatné (některé argumenty zde).

Hlavní je, že 26. května, tedy zhruba po pěti měsících od odsouzení kauzy Kuřim přijde časopis Týden s impozantní obálkou a rozhovorem (viz obrázek): jeho tématem není nic jiného než ona donedávna odsuzovaná kauza Kuřim.

Jinými slovy – co bylo před pěti měsíci pro Týden bulvárem, už nyní není a patří to na titulní stranu Týdne. 

Ostatně Klára Mauerová v rozhovoru objasňuje kořeny případu - potvrzuje, že své syny začala týrat, neboť je to "propojené s případem Aničky". Tedy té Aničky, u níž si šéfredaktor Týdne ještě před pěti měsíci "marně lámal hlavu, co je tak zajímavého na holce, která je vlastně žena, občas se vydává za nezletilou dívku".

Je tedy kauza Anička vskutku příkladem mediální idiocie?

Nikoli, spíše se s časopisem Týden vracíme opět k Zemanovu výroku, že jen idiot nemění svoje názory.

A protože vím, že kolegové z Týdne idioti nejsou, je namístě jim ke změně názoru pogratulovat.

 

 

 

 

 

 

Michal Musil, zástupce šéfredaktora MF DNES

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Redakční blog MF DNES | pátek 30.5.2008 10:30 | karma článku: 22,31 | přečteno: 5888x