Neumannová a Kumpošt se sešli na jednom pódiu. Nic se nesemlelo

„Bude to husté“, přibližně tak mě varoval primátor Kittner před libereckou debatou MF DNES o Mistrovství světa v klasickém lyžování.

Debata MF DNES o MS v LiberciFOTO: MAFA - Borivoj Cerný

Když se půl hodiny před jejím zahájením sál naplnil a další lidé proudili, dal jsem mu v duchu za pravdu. Vzduch byl nabitý nervozitou. O to víc, že ti, na které se nedostalo míst, neodešli, ale zůstali stát po stranách sálu i ve dveřích.

Napětí se dalo krájet i když si Kateřina Neumannová a její rival a předchůdce Roman Kumpošt podali ruku.

Tady se něco semele, řekl by si Rychlonožka z Rychlých šípů.

Online záznam z debaty MF DNES v Liberci čtěte ZDE

Nakonec se nesemlelo.

Proč?

Bylo sice znát, že většina návštěvníků (bylo jich několik stovek) nesrší sympatií ke Kateřině Neumannové. Většina tázajících se jí ostentativně titulovala „slečno“ - nebylo lehké v tom odhalit pohrdání.

Jenže mladá žena, jako vždy elegantně oblečená, mluvila nebojácně a jasně.

Buď se v Liberci sešlo naprosto výjimečné shromáždění několika set vybraně slušných lidí. Nebo ti, kteří se chystali použít tvrdší výrazy, si je tváří v tvář „slečně“ Neumannové a v přímém přenosu idnes v hlavě obrousili.

K sportovní atmosféře přispěl i Roman Kumpošt. Byl to on, kdo mistrovství světa vydupal ze země. V roce 2007 byl z čela organizačního výboru po sporech s tehdejší ministryní Danou Kuchtovou odstraněn. Bylo jasné, že hořkost z něj ještě nevyprchala. Jako gentelman ji ale nedal najevo. Otázky na minulost elegantně přešel.

"Důvody svého odvolání stále neznám," řekl v debatě MF DNES bývalý šéf organizačního výboru lyžařského mistrovství v LIberci Roman Kumpošt. Více čtěte ZDE 

Rozptýlila ale debata všechny hořké otázky, které se nad mistrovstvím vznášejí? Je to Temelín českého sportu? Jak řekl ministr Liška? Bude k něčemu běžecký areál ve Vesci, kde přírodní sníh po většinu zimy často není? A nejsou to vůbec vyhozené peníze pro malou zemi? Neztrácí se část prostředků ve spleti firem a fimiček, které se k mistrovství přisály?

Jak Kateřina Neumannová, tak primátor Kittner neutíkali před ostrými dotazy. Věřit jim člověk vždy doslova nemusel, musel však uznat to, co primátor zdůrazňoval: „že nejsou magoři".

Pokud uznáme, žei malá a nebohatá země má ve světě propagovat své jméno tak, že pořádá velké sportovní akce, zdá se že šampionát není průšvih, spíš naopak. Zda i po něm budou běžecký areál a skokanské můstky k něčemu, je jiná otázka. Není ale fatální. Záleží na schopnostech a inteligenci politiků a sportovních funkcionářů, jestli je dokážou využít.


Martin Komárek
hlavní komentátor MF DNES

Autor: Redakční blog MF DNES | čtvrtek 5.2.2009 14:25 | karma článku: 14,43 | přečteno: 3646x