Náhubkový zákon a mluvčí v utajení

S kolegy novináři jsme se na sebe chvíli dívali, jestli si z nás někdo nevystřelil. Začala tisková konference k podvodníkům, kteří lidem za úplatu přetáčeli hodnoty na elektroměrech, a policejní mluvčí představovala hosty. Před sebou měli kartičky, kde jsou obvykle napsaná jména. Včera to tak nebylo.

Jen šéf krajské hospodářské kriminálky „přiznal", jak se jmenuje. Jinak vedle něj seděli tři bezejmenní: kriminalista, expert a zástupce distribuční společnosti. „Kriminalista si své jméno zveřejnit nepřál a jména ostatních hostů vám kvůli náhubkovému zákonu prozradit nemůžeme. Zkuste to u nich osobně po tiskové konferenci," vysvětlila s omluvným úsměvem mluvčí.

Co na tom, že fotografii policisty uvidí tisíce čtenářů v novinách a utajený zástupce společnosti byl notoricky známý mluvčí ČEZ Ladislav Kříž... I „expert" po tiskovce ochotně své jméno uvedl. Každý včetně policistů věděl, že „náhubkový zákon", zakazující zveřejňovat jména obětí trestných činů, se tu používá nesmyslně přísně. Ale co kdyby...

Jaroslav Baďura, reportér MF DNES

Autor: Redakční blog MF DNES | středa 13.5.2009 12:21 | karma článku: 25,47 | přečteno: 6502x