Kde máš ty tisíce, manželi-starosto?

Někdy může žurnalista málem rozvést dlouholeté spokojené manželství - nepatrnou poznámkou. Nedávno jsem psal o platech politiků, od těch nejbohatších v Bruselu přes ministry, poslance až po starosty nejmenších vesniček.

Peníze pod zámkem.Foto: Profimedia.cz

Právě u starostů obcí s maximálně tisíci obyvateli byla uvedena částka 27 425 korun. Takových starostů a starostek je v Česku naprostá většina, zhruba pět tisíc. Rychle mi přišel dopis od čtenářky Věry Švejdové: „Bydlíme v malé vesničce. Požaduji vysvětlení od mého manžela, který je zde neuvolněným starostou, aby mi sdělil, kde má těch 22 425 Kč za starostování. Protože mi tvrdí, že za tuto práci pobírá 5 000 Kč, já teď nevím, jestli mu mám věřit. Tak mi, prosím, poraďte - komu mám tedy věřit?“

Následně telefonovalo i několik starostů a stěžovalo si, že je teď sousedé na návsi zastavují a pokřikují na ně: „Franto, co děláš s tolika penězi?!“ Takže přinášíme vysvětlení pro paní Švejdovou i další: Klid, váš manžel si žádné peníze na své tajné záliby nenechává! Zmíněný plat 27 tisíc pobírají jen uvolnění starostové - neboli ti, kteří mají práci na obecním úřadě na plný úvazek. Ti, kdo starostují vedle své práce, berou tak jen čtvrtinu - zaleží na počtu obyvatel.

Václav Dolejší reportér MF DNES

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Redakční blog MF DNES | úterý 17.2.2009 12:30 | karma článku: 15,28 | přečteno: 4478x