Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J18a92n 87R56á89ž

26. 2. 2023 13:49

Děkuji za velmi přínosný článek pro pochopení reality současného světa.

Mimo jiných velmi zajímavých názorů Mahbubaniho mne v souvislosti s tím, co se děje na Ukrajině nejvíce zaujal tento :

"Evropská unie dělá velkou strategickou chybu, když nepřemýšlí o tom, jaké chce mít Rusko za 10-20 let. Zdali to má být Rusko poražené, nenávistné a ponížené, nebo Rusko, se kterým se lze domluvit a mírově spolupracovat. Moje rada je udělat kompromisy a usilovat o mír."

Podle mne to přesně ukazuje na neschopnost evropských politiků zahledět se dál, než je jejich časově ohraničené volební období a uvažovat strategicky jak ve vnitřní politice EU, tak i členských států, ale zejména v zahraniční politice

2 2
možnosti

EU nepřepadlo Ukrajinu..

1 0
možnosti

Čínští komunisté dělají to samé jako ruští postkomunisté, akorát sofistikovaněji. Euroatlantickou civilizaci vnímají když ne jako své úhlavní nepřátele, tak minimálně jako své soupeře, rozhodně ne spojence. Nepreferují win-win řešení. Ohledně Ruska, Rusko opravdu nebylo odříznuté. Ani politicky, ani ekonomicky. Přesto krok za krokem směřovalo neochvějně k totalitě brežněvovského typu. Poučení je jediné, důvěřuj, ale prověřuj. Pokud se západ nepoučí z pevně utažené, strategicky dlouho plánované ruské plynové oprátky, bude se muset o to hůře vyrovnat s dlouho Číňany strategicky plánovanou a realizovanou oprátkou hedvábnou.

2 1
možnosti

Spojené státy budou rády, když si vůbec v dohledné době zachovají celistvost, a nemůže za to ani Rusko, ani Čína, ale dlouhodobá deindustrializace a hluboká kognitivní krize. Voliči jedné strany hystericky vyžadují přímou demontáž státní správy a jakékoliv kognitivní a organizační společenské funkce označili za nepřátelský komplot, a druhá strana na tom není o mnoho lépe. Očekávat v takovéhle situaci od USA jakoukoliv dlouhodobou strategii v sebemenší otázce je dětinské

2 3
možnosti

To se dříve rozpadne Rusko než USA. ;-D

1 1
možnosti

Pravdu myslím nemá ve dvou věcech

1. "Evropská unie není ve svém okolí inkluzivní a v podstatě odřízla Rusko." - Evropa s Ruskem spolupracovala maximálně vstřícně. Pokud jde o obchod se surovinami, až za hranou bezpečnosti, vzhledem k tomu, jak se Rusko chovalo. Jako nebezpečný agresor (Donbas, Krym). Evropské firmy měly v Rusku své provozovny a ruské banky své pobočky v Evropě. Fakt nevidím to "odříznutí".

2. "Evropská unie dělá velkou strategickou chybu, když nepřemýšlí o tom, jaké chce mít Rusko za 10-20 let. Zdali to má být Rusko poražené, nenávistné a ponížené, nebo Rusko, se kterým se lze domluvit a mírově spolupracovat. Moje rada je udělat kompromisy a usilovat o mír."

Ne, Rusko musí být teď poražené, aby si přestalo vylhávat že patří k mocnostem. Jestli bude v budoucnu usilovat o nějakou vojenskou odvetu, musí být zase poražené. Před navázáním dalších mezinárodních vztahů musí být Rusko v obraze, kde je jeho místo a jaké z toho pro něj plynou možnosti. Viz jak takové ponížení prospělo Německu

2 0
možnosti

J46a65n 19R57á71ž

26. 2. 2023 14:10

Poražená může být na Ukrajině Ruská armáda, ale rozhodně nemůže být poražené Rusko tak, jak bylo v roce 1945 poraženo Německo, které bylo vojensky donuceno přijmout podmínky bezpodmínečné kapitulace spojené s naprostým podřízení se okupační správě čtyř vítězných zemí. Chtít něco takového uskutečnit u jaderné mocnosti je naprostý nesmysl.

Ponížení Německa má pro dnešek nejpodstatnější výstup, že Němci přestali uvažovat o ovládnutí Evropy vojenskou silou, jak se o to snažili od dob Bismarckových, ale pochopili, že ve výsledku stejně účinné je ovládnutí Evropy politicky prostřednictvím své ekonomické síly.

V podstatě to je stejná politika, jakou dnes uplatňuje Čína. A ukazuje se, že to má větší efekt, než politika válek, kterou praktikují jak Rusko, tak USA.

2 2
možnosti

Nástup Číny už může zastavit jediná země na světě:

Čína.

Tedy když to nezvládne sama ukočírovat.

Nikdo jiný ji už zastavit nemůže.

2 0
možnosti

J88a14n 31M97a71r66e49k

26. 2. 2023 6:08

Dle mého názoru Čína nic světu nemůže nabídnout. Je to země, která má k vůli lenosti západu hodně peněz. nic víc a nic mín'. Co může Čína světu nabídnout, když si klidně postřílí stovky protestujících na náměstí nebeského klidu. Pěkný to nebeský klid. Zdá se mi, že svět je Čínou posedlý a stále papouškuje to klišé o nastávající velmoci atd atd.

3 0
možnosti