Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

R^ Skvělý blog!!! Díky oběma autorům. R^

0 0
možnosti
DARM

I my děkujeme za návštěvu. A hezký zbytek dne.

0 0
možnosti
WW

R^ Vynikající. Doplním zapomenuté (zapomenuté proto, protože to znáte) a to hračku "levitron", která si levitující stabilitu jistí rotací nad magnetem souhlasného pólu. Tip pro modeláře - pokud se např. umně zabuduje magnetický setrvačník do malé a lehké makety Eagle (k roztočení setrvačníku je nutné použít provázek) a silný neodym se schová do podložky, na které může být napodobenina měsíčního povrchu nebo jen fotografie, demonstrace levitace (10-15cm) bez opticky řízených elektromagnetů a různých závěsů je naprosto dokonalá. Rotaci setrvačníku je možné prodloužit "dálkově", ale pro složitost vynechávám.

Siločára je spíš vyjádřením diskrétních hodnot nehomogenního pole (souvisí to s kvantovou mechanikou) a jejich tvar je dán vybranou hraniční oblastí (podle energie, jako třeba pomyslné vrstevnice nějakého kopce odvíjející se od strmosti). Směr siločáry je odvozen pravidlem ( z pohybu nabité částice v poli, lorentzovy síly, elektrického pole a síly, odporové magnetické síly atd.). Bez siločar by nebylo možné konstruovat antihmotové magnetické pasti - zacyklovat částice do šroubovice v návaznosti na další záležitosti atd. Levitace ze supravodivosti, tj že siločáry (potenciály magnetického pole) jsou vytlačeny z objemu a tímto plní úlohu jakési magnetické pasti (Meissnerův efekt), je analogově podobný jako míček v proudu vzduchu, ovšem bez diamagnetismu, přičemž deformaci proudnic (potenciály siločar) můžete v modelu také dohledat a nějak podobně jsou deformovány magnetické siločáry (vytlačeny a stlačeny - diskrétní charakter je samozřejmě zachován). Jak jsem už naznačil, jedná se o pomyslné linie, které však lze interakcí "zviditelnit". Jejich existence je tedy podmíněna interakcí, ale to bych už rozvinul něco, co by mohlo být námětem k dalšímu Vašemu blogu. ;-)

1 0
možnosti
WW

ps Doplnění k "silný neodym" - minimálně 4ks...

0 0
možnosti
PV

P22a60v20e24l 96V89é95b63r

27. 12. 2017 9:59

"Běžně se tento jev vysvětluje pomocí pojmů diamagnetismus a vytlačování magnetických siločar."

Žádný diamagnetismus, žádné vytlačování siločar. Prostě indukované magnetické pole působí proti původnímu poli (ostatně pojem "siločára" je poněkud diskutabilní, ovšem je to téma spíše pro odbornou veřejnost.

Jinak výborně, vaše přítelkyně paní Dana Tenzler má vydatnou pomoc.

0 0
možnosti
DARM

Já myslím, že oba přístupy jsou v pořádku a záleží jen na osobním vkusu, kterému kdo dá přednost. Podle Vaší reakce soudím, že ten vkus máme podobný. Zvláště při populárním výkladu nám to připadá vhodnější. Kreslit silokřivky je sice názorné, ale bez řádného matematického aparátu není jasné, proč by se měla nějaká siločára někam cpát nebo vytlačovat.

Děkujeme za návštěvu, přejeme pohodový zbytek roku a hlavně hodně úspěchů v tom dalším.

1 0
možnosti