Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pekny clanek o zajimavem mesici se spoustou zahad. Nejzahadnejsi se mi zda jeho vysoke ledove pohori na jeho "rovniku".

0 0
možnosti
DARM

Děkujeme. To pohoří je opravdu podivné. Dosud nikdo nepřišel s akceptovatelným vysvětlením. Tedy kromě záhadologů. Kolem Iapeta je tolik spekulací. Obrovský kráter Engelier vypadá jako anténa hrozivé zbraně, jakou disponovala Hvězda smrti z Hvězdných válek. Z toho jim jasně plyne, že je Iapetus umělý a dutý. Z tohoto úhlu pohledu už je velice snadné vysvětlit původ rovníkového pohoří.

Val kráteru Engelier vykazuje šestibokou symetrii. To je poměrně zajímavé a také dosud uspokojivě neobjasněné. Silikátové horniny občas také vytvářejí hranaté krátery, většinou čtyřboké. Je možné, že led dělá šestiboké.

0 0
možnosti
DT

Skvělý blog! R^ Oběma autorům R^R^

0 0
možnosti
DARM

Děkujeme, Iapetus nás zaujal. Na první pohled není tak zajímavý jako Titan, ale i tak je tam těch záhad až dost.

0 0
možnosti
MS

Zajímavý článek. Osobně bych se přimlouval za hypotézu, že za zaprášení (či zaprasení:-)) jedné polokoule může ten průlet měsíce prstencem. R^

1 0
možnosti
DARM

Mně se tahle hypotéza také líbí víc a je také mnohem častěji citována. Připadá mi, že vulkanická teorie by přinesla více komplikací než by vysvětlila. Na druhou stranu, kdyby to tak bylo, tak by ty komplikace byly pro vědu výzva.

Děkujeme za kladný ohlas.

0 0
možnosti
Foto

Vesmírná odyssea 2001 (Arthur Clarke) ;-D

Článek pěknej, srozumitelnej. Karma a R^

0 0
možnosti
DARM

Děkujeme za reakci. Když na to vzpomínám, o dvojí tváři měsíce jsem slyšel několikrát, ale po pravdě řečeno, teprve při četbě Vesmírné odysey jsem si to to uvědomil naplno a teprve od té doby si to pamatuji. Knížku oprašuji.

0 0
možnosti
  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 730x
Dana se zajímá o literaturu, Rudolfa baví astronomie a fyzika. Spolu jsme napsali několik příběhů z vesmíru. Jejich žánr se nazývá hard sci-fi, ale my mu říkáme realistická sci-fi. Ani vlas vám z hlavy nespadne, jste-li v beztížném stavu. Naši oblíbení autoři jsou Ludvík Souček a František Běhounek.