Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

R^ Zajímavé a hezky vysvětlené. Do takové laboratoře ve vesmíru - to by byl džob snů... R^

0 0
možnosti
DARM

Děkujeme, ale je třeba pamatovat, že nerelativistické vysvětlení bude vždy jen přibližné.

Laboratoře, které nám nabízí vesmír jsou nedostižné. Třeba jen energetické částice, co přichází v kosmickém záření. Takové urychlovače nikdy mít nebudeme. Bohužel experiment nemáme v rukou, musíme čekat, až se přírodě zachce.

0 0
možnosti
FJ

A co když je gravitace jen setrvačnou silou jež vzniká stále se zrychlujícím rozpínáním vesmíru ve čtvrtém rozměru ?

0 1
možnosti
DARM

Problém je v tom, že my skutečně nevíme, co gravitaci způsobuje. Umíme velice přesně popsat jak funguje a číselně vyjádřit její účinky. Neuvěřitelně tvrdohlavě se však brání začlenění mezi tři zbývající síly, takže nejste první, koho napadlo, že to není síla skutečná, že je to jen důsledek jiného fenoménu.

Naposledy, asi před třemi roky to byl holanský fyzik Verlinde. Zkoumal jevy spojené s entropií a jen tak mimochodem mu z rovnic vypadl Newtonův gravitační zákon. To ještě není důkaz ničeho, ale za hlubší prozkoumání by to stálo. Bohužel, zatím nic nového.

To co zmiňujete Vy, mi vzdáleně připomíná Machův princip. Mach se zabýval otázkou, proč jsou setrvačné a gravitační síly ekvivalentní. To vůbec není samozřejmé. Zda-li by mohla zrychlená expanze způsobovat gravitaci nevím. Pokud by tomu tak bylo, vesmír by se určitě vyvíjel jinak než si představujeme, protože gravitační konstanta by nebyla konstanta. To samozřejmě není argument. Je to jen další omezení, do kterého by se musela tato teorie trefit.

1 0
možnosti
KC

S mým humanitním vzděláním jsou takové příspěvky výborná věc, jak si ujasnit fyzikální jevy. Můžete pokračovat. Zajímalo by mě například, co je nového v kvantových počítačích, jakou energií budou hnána vesmírná plavidla při cestování přes "červy" do jiných vesmírů...

0 0
možnosti
DARM

Děkujeme za přízeň. Jsme rádi, že se nám podařilo jev zpřístupnit lidským způsobem. Je to samozřejmě za cenu jistých zjednodušení, na které ale v průběhu článku upozorňujeme.

Za námět na článek o kvantových počítačích děkujeme, dáváme do pořadníku. Bude to chvilku trvat. Zatím sepisujeme články o fyzice, která se dotýká scifi povídek, které na iDnes publikujeme. Naše povídky si dávají záležet na fyzikální realitě. Někdy jsou popisované jevy opravdu zajímavé, rozebírat je v beletrii by však bylo poněkud křečovité. Proto tenhle postup.

Cestování přes červí díry je mimo náš záběr. Možná bychom mohli na napsat něco o červích dírách obecně. Do toho by se zajisté vešla i úvaha o propustnosti. Pokud by vás zajímaly i jiné a přitom již existující netradiční způsoby pohonu, vyčkejte, ty na řadu přijdou určitě.

1 0
možnosti
Foto

Dělají se v Cascině prohlídky pro veřejnost ?

Je to veřejně přístupné ?

0 0
možnosti
DARM

To Vás bohužel musíme zklamat. Běžně se dá detektor prohlédnout jen zvenčí. Autem se dá dojet až na místo.

Čas od času pořádají něco jako den otevřených dveří, ale to je třeba sledovat.

2 0
možnosti
  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 730x
Dana se zajímá o literaturu, Rudolfa baví astronomie a fyzika. Spolu jsme napsali několik příběhů z vesmíru. Jejich žánr se nazývá hard sci-fi, ale my mu říkáme realistická sci-fi. Ani vlas vám z hlavy nespadne, jste-li v beztížném stavu. Naši oblíbení autoři jsou Ludvík Souček a František Běhounek.