Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Já bych měl, mimo karmy, jednu, možná hloupou otázku. Gravitace a zrychlení jsou ekvivalentní, tedy co do účinků. V čem mi ekvivalentní nepřipadají, je spotřeba energie, gravitaci po miliardy let energie neubývá. Nikde jsem se ještě o tomhle "rozporu" nic nedozvěděl.

0 0
možnosti
Foto

Vidíte, to je zajímavý postřeh. Ale týká se to pouze zrychlení způsobeným posunem. Při zrychlení způsobeném otáčivým pohybem ke změně energie nedochází.

O tomhle jsem také nikde nic nečetl, ale to bude tím, že se úvahy točí opravdu pouze kolem účinků. Je to míněno tak, že když sedíte v uzavřené krabici, nepoznáte, jakou povahu zrychlení má.

Ale jeden ukazatel by se přece jen ve speciálním případě našel. Gravitační pole nikdy nemůže být přesně homogenní. Vždy směřuje do středu a se vzdáleností se mění. Zrychlení způsobené rotací také. Ale zrychlení způsobené posunem homogenní je.

0 0
možnosti
DT

Skvělé vysvětlení, velice hezky a srozumitelně. R^R^

Váš blog je prostě výborný. R^

1 0
možnosti
Foto

Děkujeme Dano. Ono by to šlo napsat i korektněji, prostě uvést odvocení na pár řádek, ale asi by to nebylo tak názorné. Nejtěžší je najít příměr.

0 0
možnosti
Foto

Jednou tam kolem těch míst, která se dají využít jako gravitační prak, či brzda, bude přecpáno ;-DR^

2 0
možnosti
Foto

Tak tohle je asi jediná dopravní zácpa, kterou bych rád viděl!

1 0
možnosti
  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 730x
Dana se zajímá o literaturu, Rudolfa baví astronomie a fyzika. Spolu jsme napsali několik příběhů z vesmíru. Jejich žánr se nazývá hard sci-fi, ale my mu říkáme realistická sci-fi. Ani vlas vám z hlavy nespadne, jste-li v beztížném stavu. Naši oblíbení autoři jsou Ludvík Souček a František Běhounek.