Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VF

Hackyfish

15. 4. 2009 23:05
obchod s emisemi je skvělý nápad!

Obchodování s emisemi je dobrý nápad,protože jinak nás tvory lidské nepřinutíte,aby jsme se čistějším vzduchem vůbec zabývali. Japoncům se to pěkně prodraží a budou muset investovat do kvalitnějších a šetrnějších technologií,tím pádem-aniž by to někdo nařizoval-budou sami chtít investovat do těchto zařízení.A Vážený-nejde tu jen glob. oteplení-tomu si klidně říkejte nesmysl-jde tu o to,že špatný vzduch dýcháme my lidé,jen my lidé se stáváme alergiky,neplodnými a co já vím ještě-takže si pište dál co chcete a nezapomínejte platit v lékárnách....

0 0
možnosti
JP

sir Humprey

15. 4. 2009 23:09
Re: obchod s emisemi je skvělý nápad!

mluv sám za sebe, impotente neplodnej

0 0
možnosti
SZO

standa z Ostravy

15. 4. 2009 14:38
Být skutečně zeleným....

..... tak to těm Japoncům neprodám. A pak bych je hned peskoval za překročení limitů. A to bych obrátil proti jejich lovení velryb. Rázně bych jim sdělil, že jim je prodám až v tom lovení přestanou. Velryby jsou součástí  řetězce živočichů, a určitě jakékoliv narušení zhoršuje klima v důsledku přemnožení některých oraganismů.

Ale pan Bursík zelený není. Bůh ví pro koho tam získával výhody. Pro přírodu asi ne. Hlavně že k nám přijde co nejvíce miliard a do dnes není jasné, kdo si na těch dotací narýžuje.

Kdyby to alespoň Bursík zkusil. Ale asi nemá zájem o přírodu.

0 0
možnosti
PR

pá_ja

15. 4. 2009 12:39
Může mi někdo vysvětlit, co by se stalo, kdyby

Japonsko nebo jiné země si povolenky nekoupily? Dostanou pokutu? nebo budou vyloučeny z nějaké organizace nebo snad nějaké sankce? Jestli ne, pak celý ten princip nechápu k čemu je, jen vůl by platil něco , co nemusí!

0 0
možnosti
FD

sevillano

15. 4. 2009 14:00
Re: Může mi někdo vysvětlit, co by se stalo, kdyby

jde o to, že se oni sami dobrovolně zavázali k vypuštění emisí pouze do určitého limitu a taky k tomu, že když limit překročí, musejí za to zaplatit (nakoupit volné povolenky).......otázka vynutitelnosti těchto závazkůje těžká, jde spíše o formu gentlemanské dohody....v případě neplnění v praxi riskují asi jen mezinárodní nátlak na ně, ztrátu nějaké vybudované pověsti, možná lehký úbytek mezinárodního obchodu (v důsledku bojkotu některých subjektů), možná zanedbatelné oslabení svého vlivu, atd., rozhodně ne vyloučení z OSN a vystěhování všech Japonců na Měsíc :-P

0 0
možnosti
KF

k.fuksa

15. 4. 2009 11:20
Nevim

co jste timto clankem chtel dokazat.... Snad kdyby Japonsko nesehnalo emisni povolenky, to si jako myslite (vim ze si to nemyslite:-) ) ze by prestalo produkovat ten nadbytecne emise a zavrelo tovarny. Asi nee ze? Bursik je zeleny pragmatik a ne zeleny ideolog a me teda jeho politika pripada daleko pritazlivejsi nez u tech zelenych idiotu co se privazuji na stromy... Z toho vypliva korektni otazka: Vadilo by Vam vic kdyby byl Bursik zasadovy a rekl Japonsku, ze jim nic neprodame? A jestli ne tak jak by se mel Bursik chovat? :-)

0 0
možnosti
KF

k.fuksa

15. 4. 2009 11:32
Re: Nevim

No a co se tyka tech povolenek. Je to normalni trzni zpusob. Je to uvedeno v kapitole externality v kazde ucebnici ekonomie. Problem je ten, ze se velice spatne ohodnocuji (to je korektni argument, ne rikat ze to neexistuje atd. viz Vaclav Klaus) a dalsi problem je ze za pozitivni extenalitu vam kazdy zaplati ale za negativni nechce platit nikdo. Pokud Vas soused pali pneumatiky tak Vy byste bez te "zrudne" regulace nemel pravo si vynutit sva legitimni prava (ne zakonna ale osobni). A to je zasah do vasi svobody. Kdyby mel kazdy stat "sve" ovzdusi a svoje jedinecne klima tak je mi celkem jedno jak to maji okolni zeme... Ale protoze se jedna o spolecne veci, tak to vyzaduje spolecnou zodpovednost. A jeste na zaver - chapu, ze podniky v zemich s vetsi ochranou klimatu jsou znevyhodneny oproti napr. Cine. Proto je treba se zasadit a take vynucovat rovne podminky...

0 0
možnosti
VH

Stará kára

15. 4. 2009 9:28
Potože věci se dají zvládnout jen přes peníze

Pokud bude nákup povolenek dražší, než technická opatření, sáhne podnikatel k technickým opatřením. Dřív ne.

Obdobně to bylo s pokutami za emise SO2, příp. NOx. Pokud byly pokuty nízké, nic se nedělo - pokuty se platily. Když se přitvrdilo, náhle bylo vše "odsířeno" a "denoxováno".

To není nic o tom, jak je to s oteplováním. Jen o tom, že pokud chceme snížit emise, je cesta přes peníze jedinou reálnou cestou.

0 0
možnosti
J

J.Medula

15. 4. 2009 9:48
Re: Potože věci se dají zvládnout jen přes peníze

V tom máte samozřejmě pravdu, jiná cesta není i když přinutit tímto přístupem jednotlivé fabriky aktivitou státu je snadno proveditelné, narozdíl od celých zemí, které se rozhodnou nerespektovat žádné limity, nebo je obcházet. A souvislost s původcem oteplování člověkem (podle ekologů) je přece zřejmá. Zeleným nevadí vypouštění exhalací způsobujících tzv. skleníkový efekt, pokud za ně obdrží určitou sumu peněz, která bude dejme tomu investována do ekologických projektů. Vadí mi to, jak zelení popírají sami sebe.

0 0
možnosti
J

J.Medula

15. 4. 2009 9:22
Díky

Než jsem se odhodlal k napsání blogu,snažil jsem se zpochybnit své pochybnosti o smysluplnosti této aktivity. Prostě najít v tom nějaký smysl (mimo ty utržené peníze). Nějak se mi to nedaří, ale třeba mi někdo vysvětlí v čem spočívá tato "globální ekologická aktivita" ;-).

0 0
možnosti
PA

agu

15. 4. 2009 9:13
ano

fajn postreh R^

0 0
možnosti
FD

sevillano

15. 4. 2009 9:04
...

1.Japonsko ty emise stejně vypouští a bude vypouštět (Bursík nebursík), kdyby jim ČR neprodala povolenky, tak nezaplatí Japonci ČR, ale jen někomu jinému a nic se nezmění

2.Bursík (a já nejsem z těch, kdo by ho chtěli nějak obhajovat) prostě jen využil možnost ty prachy podojit a nacpat je u nás v ČR(!!!) do zelených opatření......čili ještě jednou: kdyby to Japoncům neprodal, z hlediska klimatu Japonsko stejně vypustí stejný objem a akorát u nás nebudou prachy na zateplení, výměny oken atd., protože by je shrábl někdo jinej než my......co na tom kdo nechápe? normální kšeft a výhody na naší straně

0 0
možnosti
PR

ununun

15. 4. 2009 8:37
Skandál!

A na to jste přišel sám? (???????)

0 0
možnosti