Klacíková polívka
Dobrým jedlíkům chutná všechno, dokonce si často přidávají. Špatní jedlíci se v pokrmu na talíři „povrtají“, jídlo pomalu stydne, tak ho vrátí „do okýnka“, a snědí si zbytek svačiny, nebo sušenku, kterou občas k obědu dostanou. Vychovatelky už dnes nesmějí děti k jídlu ani pobízet, jinak si dítko stěžuje doma, a rodič pak ve škole, někdy i „výš“.
V některých školách si děti sladkost mohou po obědě koupit. Omezit se to snažila Pamlsková vyhláška, která měla určit, jaké potravinářské výrobky smějí nabízet školní bufety a automaty. Hygieničky prý tehdy téměř všechny sušenky, oplatky, tyčinky a dokonce i kuchařkami připravované svačinky (celozrnné pečivo s pomazánkami) označily za nevhodné. Vyhověla jen jablíčka, ale ty si děti nekupovaly, a žvýkačky bez cukru! Paradox. Žvýkačky do školy nepatří, není to potravina, a umělá sladidla jsou pro diabetiky, ne pro děti. Kontrola nařídila, že v době velké přestávky, kdy děti do bufetu chodí, musí být kávovar (pro dospělé) zakryt ubrusem, aby prý děti nesváděl k pití kávy, drogy… Rady nad zlato… Bufet tehdy raději zavřeli.
Děti, které nedojídají, nebo oběd nejedí vůbec, zamíří po škole do smíšenky, kde si vyberou cokoli. Banán, jablíčko ani mandarinka to nebude. Nebo si skočí pro něco z rychlého občerstvení, dílek pizzy, kebab, hamburger (za zvýhodněnou cenu pro školáky).
Já jsem vždycky byla dobrý jedlík, a doma jsem snědla skoro všechno, co maminka a babička uvařily, ale ve školní jídelně mi moc nechutnalo. Talíř jsem většinou vracela prázdný, protože dozorující učitelky a družinářky bedlivě hlídaly, co odnášíme… Odmítala jsem jen hrachovou kaši, nelezla mi do krku, v čočce jsem jednou měla kamínek, co mi ulomil kousek zubu, a po mlíkové polévce jsem se poblinkala… Na jídla s rozvařenými těstovinami a tvrdou rýží jsem se také netěšila. Jídelnu jsme měli v suterénu a na schodech ze sklepa byly v zimě cítit kazící se brambory.
Starší ročníky pamatují „Každý pátek rema plátek“, rekonstituované maso strojově vyráběné rozřezáním masa na kousky, a pak jeho opětovném složením do plátků. Zpracovala se tak méně kvalitní surovina (tužší maso) a plátky se daly rychleji připravit. A UHO! Univerzální hnědou omáčku na jakékoli maso.
Myslela jsem, že až budou v jídelnách jíst moje děti a vnoučata, že už bude všechno jinak… Je, ale dobře to pořád není. Před třiceti lety jsem na téma školní stravování psala diplomovou práci. Dětská lékařka mi tehdy řekla: Zasloužíš pochvalu, ale předběhla jsi dobu… Doba podle jejího mínění tehdy ke změnám ještě nedozrála. Ale dnes, dnes už ano?
Jaká je tedy správná cesta?
Těm nejmenším dětem jídlo nějak laskavě přiblížit, naučit je jíst pestrou stravu, oblíbená jídla připravit ve zdravější variantě, která se od běžné chuti příliš neliší. Nechat jim částečně možnost volby zeleninové přílohy, lákavě upraveného ovocného zákusku. Dobré zkušenosti jsou tam, kde pracují osvícené kuchařky. Děti si při svačinkách mohou vybrat kousek ovoce nebo zeleniny, u oběda funguje malý salátový bar. Někde zkoušejí plně samoobslužný provoz během obědů a vznikají první bezodpadové školní jídelny.
Ve školkách to mohou vyřešit kreativní učitelky… Předložit dětem polévku s pohádkou, zelenou špenátovou se smajlíkem ze zakysané smetany jako vodnickou polévku, nebo oranžovou sluníčkovou z dýně hokaido s obličejíkem ze zelených semínek.
Originální řešení našla i jedna maminka. V době, kdy malí synové začali „stávkovat“ u polévek, nabídla jim klacíkovou. Vlastně šlo o klasický kuřecí vývar se zeleninou dle chuti, a ty klacíky byly mořské řasy Arame. Polévku ozvláštnily, ale zároveň do dětí dostala další vitamíny a minerály, elegantně, bez násilí. Klasický vývar může být pro děti trochu nuda, ale takovou klacíkovou, to jen tak někdo nemá. Kluci z ní byli nadšení a vyprávěli o tom ve škole.
Po letech se opět chystají změny ve školním stravování. Nová pravidla sestavili lékaři, nutriční terapeuti, metodici školního stravování, zástupci ministerstev, hygienici a další profesionálové. Cílem je vytvořit nový spotřební koš – normu, která určuje složení jídelníčku podle jednotlivých potravinových skupin. Měla začít plošně platit od září, ale zatím se odkládá a „změkčuje“, možná prý k žádným povinným změnám ani nedojde…
Olga Medová
Pupíky ven

Na nebi ani beránek a sluníčko dnes už opravdu hřeje! Letos jsme se na něj opravdu hodně načekali...
Olga Medová
Čtyři hvězdy

V podstatě jsme si pobyt užili, ale..., píše v recenzi jeden z hostů, kteří byli v hotelu ubytováni před námi.
Olga Medová
Klub sběratelů (ne)kuriozit

Chtěl se stát členem Českého klubu sběratelů kuriozit. Nevzali ho, neměl by si prý své úlovky s kým vyměňovat, což je cílem klubu.
Olga Medová
Vamos a la playa

Jdeme na pláž! Discohit z roku 1983. Zazněl mi dnes v uších, když jsem procházela lesoparkem kolem písečné říční pláže. Tehdy jsem to vnímala jako „hymnu léta”, nevěděla jsem, že píseň má hluboký ekologický a etický odkaz.
Olga Medová
Žili byli bratři tři

Šťastná setkání jsou vzácná. Zvláště v době, kdy si můžeme kdykoli s kýmkoli zavolat, dokonce se vzdáleně vzájemně vidět. Ale sejít se doopravdy, podat si ruku, obejmout se, cinknout skleničkou na zdraví, najít si na to čas...
Další články autora |
Poslala manželce zprávu, že jsme milenci. Sekal jsem ji do hlavy, vypověděl primář
Šokující detaily mimořádně brutální vraždy dnes zaznívají u Krajského soudu v Plzni, kde stanul...
Advokát Prouza spáchal sebevraždu. Nechal po sobě dopis na rozloučenou
V sobotu spáchal sebevraždu renomovaný padesátiletý advokát a bývalý českobudějovický soudce Daniel...
Rudé prádlo a finta se třpytkami. Strip klub v Charkově nabízí show i útěchu
Když si dvacetiletá Lisa na svou směnu ve striptýzovém klubu v ukrajinském Charkově obouvá boty na...
Sláva v Přešticích. Na svatbu komtesy z rodu Černínů přijel i belgický král
Své ano si v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích řekli v sobotu v poledne osmadvacetiletá...
Decroix odstraňuje magisterský titul. Vzdělání z Francie je výhoda, zastal se jí Fiala
Ze stránek vlády zmizel ve středu večer titul Mgr. u jména nové ministryně spravedlnosti Evy...
Trh padá, investor se hroutí. Při výprodeji akcií přibývá předpisů antidepresiv
Investování může být pěkně stresující záležitostí. Zvlášť když se trhu zrovna nedaří a ceny akcií i...
Když je v Šanghaji léto, a tudíž peklo. Teploty však nejsou to nejhorší
Premium Od naší spolupracovnice v Číně Letní počasí v Šanghaji je podobně nepředvídatelné jako u nás doma. Od června do srpna trpí...
Letadlo plné miminek. Poslední americká operace ve Vietnamu začala tragédií
Seriál Duben 1975. Saigon sežehla spalující horka, Jižní Vietnam balancoval na hraně porážky, vojska...
Z alpských svahů až na rok do hibernace. Jak vypadá cesta jihotyrolského jablka
Premium Jižní Tyrolsko je největším pěstitelem jablek v celé Evropě, čemuž odpovídá i fakt, že každý desátý...

Dětská vlasová péče Childs Farm si získala srdce (i vlásky) malých testerů
Naše testerky se svými dětmi vyzkoušely dětskou vlasovou péči od značky Childs Farm. Jak byly spokojené s kvalitou obsahu, vůní a obalem? A jak...
- Počet článků 204
- Celková karma 12,09
- Průměrná čtenost 504x