Klacíková polívka
Dobrým jedlíkům chutná všechno, dokonce si často přidávají. Špatní jedlíci se v pokrmu na talíři „povrtají“, jídlo pomalu stydne, tak ho vrátí „do okýnka“, a snědí si zbytek svačiny, nebo sušenku, kterou občas k obědu dostanou. Vychovatelky už dnes nesmějí děti k jídlu ani pobízet, jinak si dítko stěžuje doma, a rodič pak ve škole, někdy i „výš“.
V některých školách si děti sladkost mohou po obědě koupit. Omezit se to snažila Pamlsková vyhláška, která měla určit, jaké potravinářské výrobky smějí nabízet školní bufety a automaty. Hygieničky prý tehdy téměř všechny sušenky, oplatky, tyčinky a dokonce i kuchařkami připravované svačinky (celozrnné pečivo s pomazánkami) označily za nevhodné. Vyhověla jen jablíčka, ale ty si děti nekupovaly, a žvýkačky bez cukru! Paradox. Žvýkačky do školy nepatří, není to potravina, a umělá sladidla jsou pro diabetiky, ne pro děti. Kontrola nařídila, že v době velké přestávky, kdy děti do bufetu chodí, musí být kávovar (pro dospělé) zakryt ubrusem, aby prý děti nesváděl k pití kávy, drogy… Rady nad zlato… Bufet tehdy raději zavřeli.
Děti, které nedojídají, nebo oběd nejedí vůbec, zamíří po škole do smíšenky, kde si vyberou cokoli. Banán, jablíčko ani mandarinka to nebude. Nebo si skočí pro něco z rychlého občerstvení, dílek pizzy, kebab, hamburger (za zvýhodněnou cenu pro školáky).
Já jsem vždycky byla dobrý jedlík, a doma jsem snědla skoro všechno, co maminka a babička uvařily, ale ve školní jídelně mi moc nechutnalo. Talíř jsem většinou vracela prázdný, protože dozorující učitelky a družinářky bedlivě hlídaly, co odnášíme… Odmítala jsem jen hrachovou kaši, nelezla mi do krku, v čočce jsem jednou měla kamínek, co mi ulomil kousek zubu, a po mlíkové polévce jsem se poblinkala… Na jídla s rozvařenými těstovinami a tvrdou rýží jsem se také netěšila. Jídelnu jsme měli v suterénu a na schodech ze sklepa byly v zimě cítit kazící se brambory.
Starší ročníky pamatují „Každý pátek rema plátek“, rekonstituované maso strojově vyráběné rozřezáním masa na kousky, a pak jeho opětovném složením do plátků. Zpracovala se tak méně kvalitní surovina (tužší maso) a plátky se daly rychleji připravit. A UHO! Univerzální hnědou omáčku na jakékoli maso.
Myslela jsem, že až budou v jídelnách jíst moje děti a vnoučata, že už bude všechno jinak… Je, ale dobře to pořád není. Před třiceti lety jsem na téma školní stravování psala diplomovou práci. Dětská lékařka mi tehdy řekla: Zasloužíš pochvalu, ale předběhla jsi dobu… Doba podle jejího mínění tehdy ke změnám ještě nedozrála. Ale dnes, dnes už ano?
Jaká je tedy správná cesta?
Těm nejmenším dětem jídlo nějak laskavě přiblížit, naučit je jíst pestrou stravu, oblíbená jídla připravit ve zdravější variantě, která se od běžné chuti příliš neliší. Nechat jim částečně možnost volby zeleninové přílohy, lákavě upraveného ovocného zákusku. Dobré zkušenosti jsou tam, kde pracují osvícené kuchařky. Děti si při svačinkách mohou vybrat kousek ovoce nebo zeleniny, u oběda funguje malý salátový bar. Někde zkoušejí plně samoobslužný provoz během obědů a vznikají první bezodpadové školní jídelny.
Ve školkách to mohou vyřešit kreativní učitelky… Předložit dětem polévku s pohádkou, zelenou špenátovou se smajlíkem ze zakysané smetany jako vodnickou polévku, nebo oranžovou sluníčkovou z dýně hokaido s obličejíkem ze zelených semínek.
Originální řešení našla i jedna maminka. V době, kdy malí synové začali „stávkovat“ u polévek, nabídla jim klacíkovou. Vlastně šlo o klasický kuřecí vývar se zeleninou dle chuti, a ty klacíky byly mořské řasy Arame. Polévku ozvláštnily, ale zároveň do dětí dostala další vitamíny a minerály, elegantně, bez násilí. Klasický vývar může být pro děti trochu nuda, ale takovou klacíkovou, to jen tak někdo nemá. Kluci z ní byli nadšení a vyprávěli o tom ve škole.
Po letech se opět chystají změny ve školním stravování. Nová pravidla sestavili lékaři, nutriční terapeuti, metodici školního stravování, zástupci ministerstev, hygienici a další profesionálové. Cílem je vytvořit nový spotřební koš – normu, která určuje složení jídelníčku podle jednotlivých potravinových skupin. Měla začít plošně platit od září, ale zatím se odkládá a „změkčuje“, možná prý k žádným povinným změnám ani nedojde…
Olga Medová
Ztracená výstava
Výstava fotografií „24 hodin ve městě“. Před 24 lety. Pekař k ránu peče housky... Auta je odvážejí do prodejny potravin. Vláček se chystá k odjezdu, červená čepice dává znamení. Lidé si kupují ve stánku noviny a cigarety.
Olga Medová
Nevinný Martin
Tabule před restauracemi pro nadcházející víkend opět nabízejí svatomartinské menu. Někde mu říkají husí hody. Většinou se neliší od let minulých. Možná cenou.
Olga Medová
Bažanti na zámku
Školní vycházka městem, první, druhá třída. Kde je to muzeum? ptá se žák. To je na náměstí, byli jsme tam se školkou, odpoví mu jiný. Aha, se školkou. A kde je to kino? ptá se další žák.
Olga Medová
Podzimní čtení
Jablka jsou očesána, ořechy se suší na lískách, z trouby voní pečená kořenová zelenina a na stole čeká štrúdl. Dny se krátí, od neděle bude tma ještě o hodinu dřív. Pár dní má pršet. Je čas na dobrou knihu.
Olga Medová
Město krátkých vzdáleností
Od 14. století jsme trhovým městem. A stále to vlastně všichni, i ti z okrajových částí dnešního dvojměstí, máme jen kousek na náměstí, kde se trhy každou středu a sobotu konají dodnes.
| Další články autora |
Obluda smrdící sírou drtila vše, co jí stálo v cestě. Zemřelo přes 20 tisíc lidí
Sopka Nevado del Ruíz, jež leží v Andách asi 130 kilometrů západně od kolumbijské metropole Bogoty,...
Duku na pohřbu uctili prezidenti i herci. Na Hradě zněl zvon Zikmund, proletěla letadla
V katedrále sv. Víta na Pražském hradě se veřejnost, církev i představitelé státu rozloučili s...
OBRAZEM: Prezidenti, Turek i Kalousek s Babišem. Kdo nechyběl na Dukově pohřbu
S kardinálem Dominikem Dukou se v sobotu v katedrále sv. Víta na Pražském hradě rozloučily stovky...
OBRAZEM: Labská bouda slaví půl století, nahlédněte do kuchyně i wellness
Labská bouda v nadmořské výšce 1340 metrů severozápadně od Špindlerova Mlýna je i po padesáti...
Má Putin Trumpovy explicitní fotky? Bílým domem zatřásly Epsteinovy e-maily
Nové e-maily z kauzy okolo zemřelého odsouzeného sexuálního predátora Jeffrey Epsteina obsahují...
Severokorejská tradiční medicína dobývá ruský trh. Slibuje zázraky
Severokorejské farmaceutické společnosti se pokoušejí v Rusku registrovat svá léčiva založená na...
Meteorologové varují před náledím. Pozor by si měli dát chodci i řidiči
Na většině území České republiky se může od dnešní osmé hodiny večerní tvořit náledí, někde také...
Proti vládě ANO protestovaly tisíce lidí, Pithart varoval před „náckem a pecí“
Oslavy 17. listopadu se odpoledne a večer rozšířily z pražské Národní třídy do dalších míst v...
Mladým Němcům poví o zločinech diktatur hologramy. A co kolonie? ozvali se kritici
Německá vláda ve středu schválila novou koncepci pro místa, která připomínají zločiny nacistické a...
- Počet článků 214
- Celková karma 13,43
- Průměrná čtenost 506x



















