Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tantra (dokument) - recenze na film (Benjamin Tuček)

V posledních letech se u nás velmi rozšířily kurzy tantry a kupodivu také počet lidí, kteří se o jejich absolvování zajímají. Můžeme si je zhruba rozdělit do několika skupin. Asi největší jsou kurzy vedené Johnem Hawkenem a jeho žáky, dále je to směr odvozený od Osha a jeho žáků (případně Margo Anand), pak tu máme nespočet tantrických masážních salonů či samozvaných tantrických masérů a masérek, a nakonec různé ženské skupiny a skupiny bohyní a čarodějek. To vše lze nalézt na internetu a v ezoterických časopisech. Ale dosud tu nebyl žádný filmový dokument, kde by byly přímo ukázky z takového tantrického semináře.

 

Takže, když se objevil tento první, měl velkou naději na úspěch. Jenže brzy zjistíte, že by se film měl asi jmenovat úplně jinak. Nejspíše asi proto, že jde především o propagaci kurzů Johna Hawkena a jeho žáků. Hned na začátku uvidíte, jak se propaguje tantra na erotickém veletrhu a vzápětí si přečtete poněkud zjednodušenu definici tantry. Nikde se nedozvíte, že jde o duchovní cestu vedoucí k osvícení, k nalezení sebe. Jak by ne, když to asi nikdo z vyučujících neví  a ani ho to nezajímá. Vše je zjednodušeno pouze na sex, práci se sexuální energií, odblokování problémů s ní a na lidské vztahy. Těm je věnovaná podstatná část filmu. To je samozřejmé, protože problémy ve vztahu má takřka každý a většina neví, jak je řešit. Právě v tom je několik pozitivních momentů filmu. Je zajímavé, že oba tantrické směry v ČR vedou bývalí divadelní režiséři a oba zapojili do tantrických cvičení terapii pomocí psychodramatu a nazývají to tantrou. Lidé potřebují takováto cvičení a vždy je důležité, kdo a jak to vede. Nedozvíme se nic nového, když většina těch, co vypovídají ve filmu, mluví o svých problémech s matkou, o své snaze jí vyhovět a zavděčit se jí a z toho potom důsledků přenášených do pozdějšího vlastního života a řešení svých situací ve vztazích.

 

Většina lidí totiž nedokáže žít déle s jedním partnerem, začne vztah vnímat jako stereotyp a řeší to rozchodem, nevěrou, alkoholizmem, přejídáním nebo únikem z domova. Několik žen nám o tom ve filmu vypovídá. Z nich asi opravdu podnětnou výpověď podává nakrátko ostříhaná blondýna (jména nejsou uváděna), která mluví smysluplně a přirozeně. Dokumentem se prolíná ukázkové řešení nevěry jedné manželky Johnem, kdy je přítomen i manžel. Bohužel, právě v tomto směru mě John zklamal. Je pravda, že láska je dobrovolná, ale ospravedlňovat tím nevěru a říci manželovi, že ji má nechat jejího milence, aniž by se navrhlo manželce, aby si uvědomila, jestli má ještě jiné důvody pro milence než to, že ji přitahuje, je slabé odůvodnění, které navíc s tantrou nemá nic společného. Do tantry totiž nemají chodit citoví a sexuální ztroskotanci – to si mohou řešit u psychoterapeutů a levněji na pokladnu, nýbrž ti, kdo hledají vyšší smysl života, sjednocení s Nejvyšším bytím a tím skutečnou lásku, která z tohoto sjednocení povstává. O tom tento film není.

 

Stojí za úvahu – hlavně pro učitele a účastníky – to, co John říká o energetických tělech. Při uvolnění a sexuálním spojení se propojují energetická těla zúčastněných a přebírá se navzájem jejich obsah. Měli byste si tedy dobře rozmyslet, co pak můžete na takovém kurzu získat. Ovšem, někdo tam jde proto, že si chce nacvičit multiorgasmus, nebo, aby ho vůbec zažil, jiný, aby se stal rychle tantrickým masérem a mohl si vydělávat pěkné peníze, další tam vezme partnera, aby zjistil, že dotyky od druhých jsou také příjemné a nevadilo mu, že je chce jeho žena. Vlastně se tam učí lidé, aby se nebránili tomu, být strženi touhou a užívali si to. Avšak tantra nám říká pravý opak. My máme dokázat chtění ovládnout a dostat se s partnerem do meditace. Teprve v tomto dynamickém proudění energie dojde k pravému sjednocení a extázi. To je něco zcela jiného než v tomto filmu. Hlavně je to velmi těžké, a proto mohou tuto cestu praktikovat jen někteří. To musí vždy posoudit učitel a podle toho vést. Hlavní silou ve vesmíru a vztahu je ženská energie – šakti. Ta ovšem není jen nespoutaná, divoká, jak se zde učí, ale má mnoho dalších aspektů podle toho, jak je probouzena. Z tohoto hlediska i vztah k dalším náboženským systémům, jak je zde podán, je zjednodušený.

 

Myslím, že na tomto filmu lze nalézt pozitiva, hlavně také u druhého učitele, který není uváděn jménem, ale název je zcela zavádějící a propagační. Jistě přitáhne další zájemce, kteří budou s chutí říkat neznámému partnerovi „chci tě“ a budou to myslet upřímně, takže si užijí, ale široké povědomí lidí o tom, co je tantra, to nezmění a lidé si stále budou myslet, že tantrici jsou vlastně chlípníci.

 

 

Jiří Mazánek, učitel jógy a tantry

Autor: Jiří Mazánek | čtvrtek 30.6.2011 9:43 | karma článku: 13,48 | přečteno: 2111x
  • Další články autora

Jiří Mazánek

Píseň mého srdce - Duchovní život

Před rokem 1989 jsme o něm mnoho neslyšeli. Ale po uvolnění všech možností o něm každý mluví. O čem?

4.8.2016 v 16:47 | Karma: 10,20 | Přečteno: 395x | Diskuse| Společnost

Jiří Mazánek

Rozpravy o tantře – 28. část

Po vysvětlení mnoha teoretických i praktických znalostí o chrámu lidského těla je nyní všem jistě jasné, že praxe tantry spočívá především v probuzení energie kulakundaliní v 1. čakře,

12.7.2016 v 9:34 | Karma: 12,23 | Přečteno: 466x | Diskuse| Společnost

Jiří Mazánek

Rozpravy o tantře – 27. část

Nyní se naskýtá otázka, jak spolu souvisí tantra a jóga, protože jste při pozorném studiu Rozprav o tantře mohli zjistit mnoho styčných bodů.

1.6.2016 v 22:32 | Karma: 7,65 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Jiří Mazánek

Rozpravy o tantře – 26. část

Již při vysvětlování njásy a muder jsme se mohli setkat s tím, že jsou součástí různých obřadů, rituálů.Těch je v tantře velmi mnoho, některé každodenní, jiné příležitostné.

2.5.2016 v 18:09 | Karma: 9,55 | Přečteno: 463x | Diskuse| Společnost

Jiří Mazánek

Rozpravy o tantře – 25. část

Při výkladu devíti bran lidského těla jsme se vlastně seznámili s tím, jak lze využít smyslů při tantrické praxi.

31.3.2016 v 10:07 | Karma: 9,10 | Přečteno: 276x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 631x
Hudebník zabývající se relaxační meditační a duchovní hudbou s využitím akustických nástroju zapadních i etnických. Publicista a recenzent v oblasti hudby a duchovních věd. Učitel jogy, tantry a dalších duchovních směrů.

Seznam rubrik