Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

TANTRA - cesta lásky a požitku

Pro většinu lidí na Zápavě se slovo tantra stalo synonymem pro vrcholný sexuální prožitek, něco, co se jen tak každému normálnímu člověku nepoštěstí, ale tantrici to prožívají bez problémů každý den, K tomu i přispívají nabízené kursy, kde se prý toto vše můžete naučit. A ono to láká. Přinejmenším se muži těší na to, že si užijí s nějakou neznámou, mladou, sexuchtivou ženou a ženy, že si najdou nabitého nadsamce. Skutečnost je taková, že většina lidí je normální ba dokonce stydlivá, přesto se na ty kursy hlásí, aby se svých zábran zbavila. To se jim možná podaří, protože s neznámým člověkem, který přichází se stejným záměrem, to jde lépe než s vlastním partnerem. Pak se to už začíná blížit něčemu obdobnému jako je prázdninový zálet s někým cizím nebo až swingers party. A účastník kursu si myslí, že dostal základy tantry. Ó, jak se nekonečně mýlí! Nepochopil vůbec nic z tantry, ale nemůže za to, protože přijal jen to, co mu bylo řečeno.  

Starodávné učení tantry totiž předcházelo všechna nynější učení, která jsou v Indii, odkud pochází. Vždyť již před 5.000 lety jsou doloženy archeologické nálezy svědčící o tom, že byl uctíván ženský princip v podobě lůna neboli jóni. Teprve potom přichází védské a další období. Ale to ještě nevíme nic o tantře. Toto slovo pochází ze sanskrtu a jeho význam se dá přeložit jako nit, vlákno, tedy soubor učení a cvičení, která spojena přinášejí jednotu, což je další význam tohoto slova. Čili nejedná se o nic jednoduchého – musíme toto vědět a následovat více, abychom dospěli k cíli. A tím cílem není nic jiného, než to, co hledají všechna pravá indická učení – osvícení, spása (mókša), vysvobození od utrpení, dosažení nejvyššího poznání a lásky a sjednocení se brahma, tedy podstatou všeho, tím, co je věčné, nekonečné, všeprostupující a nepojmenovatelné. Tím, čehož jsme od počátku součástí, ale nevědomou. Toto sjednocení je nepopsatelně silným zážitkem a prožíváním, stane-li se trvalým. Je to stav zároveň duchovní, duševní, ale i fyzický – pociťovaný tělesně. Proto se o tantře říká, že spojuje jógu – tedy odříkání a sjednocení a bhógu – požitek, čili něco, co je pociťováno také tělesně jako příjemné.

Ti, kdo tantru nedělají, se potom o tantricích obvykle vyjadřují s pohrdáním, protože se nevzdávají požitku – jenže na něm NESMÍ ulpět, pak to tantra není, nebo se jich bojí, protože tantrici získávají nadnormální síly (siddhi) a nemůžeme nikdy vědět, co dokáží. Jógín totiž většinou své touhy potlačuje nebo zatlačuje do podvědomí a myslí si, že se jich vzdal a překonal je. Oproti tomu tantrik to nedělá a snaží se být při jejich prožívání bdělý, aby jimi nebyl spoután. Proto je podstatou tantry bdělost a uvědomování si všeho.

A jak je tomu s tím sexem? Sexu se většina lidí bojí, protože se při něm buď přestávají ovládat – sex ovládá je, nebo při něm naopak stále přemýšlejí a tak z něj nic nemají, a proto je vlastně nezajímá. Natož aby ještě zvětšovali svůj sexuální prožitek a prodlužovali ho. To pak ta energie vzrušení dělá s myšlením pěkné divy. Jenže ani tantrik se nestane tantrikem tím, že se naučí dělat déle sex a plně ho prožívat. To by ho nikdy k žádnému poznání brahma nepřivedlo. Právě proto musí provádět mnoho dalších cvičení tělesných, dechových i mentálních, aby propojil všechny složky svého těla a aby rozpustil časem své bloky a myšlenkové vzory. K tomu všemu je třeba učitel, který tomu rozumí, neboli guru. Jen ten může vést osobně. Všechny knihy jsou jen přiblížením – a stejně takové si u nás nepřečtete a každé vedení musí být individuální. Proto dnes končím tento článek a doporučuji se zatím podívat na některé podrobnější informace na www.jirimazanek.info a případně se při hlubším zájmu ozvat na uvedené kontakty.

                                                                                                                         Jiří Mazánek

Poznámka: autor článku vydal před nedávnem knihy Tantrické příběhy Šakti a Čakry a kundaliní s tradičním tantrickým textem, které si můžete objednat na krsna@atlas.cz, nebo 222 783 126, 608 113 202.                                                                          Článek pro Spirit č.11, březen/2011

Autor: Jiří Mazánek | úterý 15.3.2011 20:49 | karma článku: 10,64 | přečteno: 2675x
  • Další články autora

Jiří Mazánek

Píseň mého srdce - Duchovní život

Před rokem 1989 jsme o něm mnoho neslyšeli. Ale po uvolnění všech možností o něm každý mluví. O čem?

4.8.2016 v 16:47 | Karma: 10,20 | Přečteno: 395x | Diskuse| Společnost

Jiří Mazánek

Rozpravy o tantře – 28. část

Po vysvětlení mnoha teoretických i praktických znalostí o chrámu lidského těla je nyní všem jistě jasné, že praxe tantry spočívá především v probuzení energie kulakundaliní v 1. čakře,

12.7.2016 v 9:34 | Karma: 12,23 | Přečteno: 466x | Diskuse| Společnost

Jiří Mazánek

Rozpravy o tantře – 27. část

Nyní se naskýtá otázka, jak spolu souvisí tantra a jóga, protože jste při pozorném studiu Rozprav o tantře mohli zjistit mnoho styčných bodů.

1.6.2016 v 22:32 | Karma: 7,65 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Jiří Mazánek

Rozpravy o tantře – 26. část

Již při vysvětlování njásy a muder jsme se mohli setkat s tím, že jsou součástí různých obřadů, rituálů.Těch je v tantře velmi mnoho, některé každodenní, jiné příležitostné.

2.5.2016 v 18:09 | Karma: 9,55 | Přečteno: 463x | Diskuse| Společnost

Jiří Mazánek

Rozpravy o tantře – 25. část

Při výkladu devíti bran lidského těla jsme se vlastně seznámili s tím, jak lze využít smyslů při tantrické praxi.

31.3.2016 v 10:07 | Karma: 9,10 | Přečteno: 276x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 631x
Hudebník zabývající se relaxační meditační a duchovní hudbou s využitím akustických nástroju zapadních i etnických. Publicista a recenzent v oblasti hudby a duchovních věd. Učitel jogy, tantry a dalších duchovních směrů.

Seznam rubrik