Zaorálek slibuje: "Teď už na to Rusko budeme fakt zlí!"

V Kremlu asi vypukla panika, když EU vyhlásila další kolo sankcí (kolikáté už?). Náš skvělý mnistr Zaorálek nám to vysvětlil jasně - potřebujeme udělat na Rusko další bububu, ale určitě nechceme žádnou vojenskou eskalaci. EU potřebuje, aby si všichni padali kolem krku a měli se rádi, ovšem situace směřuje jednoznačně k opaku.

Vyhnout se vojenské eskalaci jde asi dost těžko za situace, kdy se na východě otevřeně bojuje. Kolik má která strana lidí, zbraní, padlých nebo raněných záleží na tom, kterou televizi si pustíte, ale není pochyb, že tady kočí všechna legrace. Teď už je to čistě kdo s koho. Buď Majdanská vláda vojensky vyhraje a pak si východní oblasti podrží, nebo kontrolu neobnoví a pak už o ně definitivně přišla.

Západ může jen s hrůzou čekat, co se na Ukrajině stane a kolik bude mrtvých. Senátor McCain sice cosi vykřikoval, že by měl Západ Ukrajinu vyzbrojit, ale to jsou prohlášení z říše fantazie. Ukrajina by se proměnila v druhou Sýrii. EU se stejně nemá čím vojensky angažovat a USA vědí, že by tím Rusko jen vyprovokovaly. Evropě tedy zbývá jen harašit dalšími "sankcemi", které budou mít na dění na Ukrajině stejně nulový dopad.

Klíčová bude pochopitelně reakce Ruska. Na vojenskou intervenci to zatím nevypadá, ale to neznamená, že nemůže přijít. Důležité není jen to, kdo na Ukrajině vyhraje, ale také jak dlouho se bude bojovat. Pokud Majdanská vláda dostane situaci rychle pod kontrolu, nemělo by Rusko důvod zasahovat. Pokud by ale situace dospěla k opravdové občanské válce a boje by pokračovaly stále dál, nedá se vyloučit, že by Rusko na Ukrajinu vojensky vstoupilo. Ekonomické a politické následky by byly obrovské. NATO by pravděpodobně začalo posilovat svoji přítomnost v Pobaltí a do popředí by se dostala možnost konfrontace.

Do ukrajinské ekonomické bárky teď přibydou další díry, a látat je bude samozřejmě EU. Už teď začalo "zpětné" zásobování Ukrajiny plynem. Zaorálek by nám teď mohl prozměnu říct, kolik peněz si máme připravit. Západ možná už teď lituje, do čeho se na východě namočil, ale nemá moc možností, jak z toho vycouvat. Jeho prestiž je svázaná s úspěchem či neúspěchem Majdanské vlády. Západ ale může na její podporu kromě poskytnutí peněz udělat jen málo. Rusko může naopak pro její pád udělat hodně. Zaorálkem ohlášené "odstrašující" sankce na tom nic nezmění.

Nevím, jestli situace na Ukrajině bude mít nějakého vítěze, ale určitě bude hodně poražených. A největším poraženým bude Ukrajina sama.   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Oldřich Mazal | středa 16.4.2014 11:09 | karma článku: 24,01 | přečteno: 623x