Za jak dlouho shrábne Putin Ukrajinu?

Podle toho, jak dlouho potrvá transportérům cesta z hranic do Kyjeva. Rusko už vyhlásilo, že hodlá "chránit" své občany ve východní půlce země před nepokoji, které dokáže podle potřeby samo snadno vyvolat. Ukrajinská vláda proti tomu hodlá postavit jakousi podivnou entitu v počtu 60 000 mužů. Budou mít na zastavení ruských obrněnců klacky, nebo jim vláda hodlá rozdat samopaly a bazuky? 

Zdá se, že "pouliční" vláda vlastní armádě moc nevěří a bojí se, že hodně vojáků přeběhne k Rusům. Takže patrně hodlá stvořit jakousi alternativní armádu, složenou čistě z loajalistů. K její bojeschopnosti bych řekl,že bude buď naprosto neschopná nebo všehoschopná. Jak bude nasazení této domobrany vypadat, to si radši nechci představit. V každém případě nelze počítat, že by Ukrajina měla možnost další ruské intervenci nějak vzdorovat. Ne bez podpory ze zahraničí, kterou samozřejmě nedostane.

Rusko nyní použije osvědčený scénář - přívrženci za hranicemi vyvolají nepokoje ve velkých městech, na které Rusko zareaguje vysláním jednotek, ať už s výložkami nebo bez, aby zjednaly pořádek. No a pak se uvidí, jestli se to vyřeší nějakými referendy, nebo zdali Rusko spřízněné regiony rovnou vezme do své náruče. Případně jestli tam nedosadí nějakou "autonomní" vládu, která udělá přesně to, co se od ní bude očekávat.

Anexe půlky země je ale dost velké sousto. Dokonce i kdyby vláda sedící v Kyjevě byla stokrát nelegitimní, sotva to může být argument, aby si Rusko ze země ukouslo, kolik se mu zlíbí. To by zítra mohlo prohlásit, že neuznává vládu Polska (jak už to udělala za druhé světové války) a zabrat si Varšavu. Pohádky o hrozících masakrech ruských občanů na Ukrajině mají asi stejnou váhu jako tvrzení, že na Krymu nejsou žádní ruští vojáci.

Janukovyč teď hezky hovoří v televizi, ale projevy mu už píše nekdo jiný. Jen těžko může doufat, že by ještě někdy mohl do něčeho mluvit. I kdyby ho Moskva nějak dosadila zpátky do funkce, je jasné, kam povedou provázky... Ale na to, aby požádal Rusko o "pomoc" pro Ukrajinu, se pořád ještě hodí.

Pokud by Rusko skutečně Ukrajinu zabralo, dostalo by se až na hranice EU a NATO. Za této situace by to mohla být předehra ke třetí světové válce. S oblibou se zdůrazňuje, že Putin nyní nemůže ustoupit, protože by ztratil tvář. To je pravda. Jenže takovýmhle postupem by riskoval, že se Američani vykašlou na nahánění vousatých mudžahedínů a znovu se soutředí na "starého dobrého" nepřítele z dob studené války. Ostatně strýček Sam musí také pečovat o svou tvář a těžko by mohl přihlížet, jak Rusko posouvá své hranice do Evropy. Má tam přeci jen své politické a obchodní zájmy.

Samozřejmě zatím netušíme, do jakého rizika je Putin ochoten jít. Chirurgicky odříznutý Krym ještě Evropu moc bolet nebude, ale pokud by začalo Rusko hraničit s Polskem, tak by vypukl bengál. A pokud by EU ani na takovou hrozbu nedokázala zareagovat, pak by mohl snadno nastat její rozpad, protože Poláci by na nic nečekali a dohodli by se separátně s USA a možná s Británií na společné obraně. Zbytek NATA a EU by odkráčel do bezvýznamnosti. Toto je samozřejmě černý scénář, zatím Rusko okupuje jen Krym, ale pokud nenarazí na žádný skutečný, byť diplomatický nebo ekonomický, odpor, může si začít troufat na víc.

Pokud by začala EU mrazit majetky významných ruských politiků a oligarchů, mohlo by to nakonec jakýsi účinek přinést. Ale musela by být důsledná a nebát se odvety. Což při odvaze unijních politiků nevidím růžově. Zároveň si bude muset EU pověsit zbytek ukrajiny na krk ekonomicky. Když Rusko uzavře plynovody, bude muset Evropa otevřít penězovody. Naše vláda má už připraveno 50 milionů. A to je jen začátek příběhu, na jehož konci žádný happy end nečeká.

P.S.: Zeman udělal chybu, když jmenoval Remka velvyslancem. Měl tam poslat Klause. Ten by nám mohl z Moskvy moudře pohovořit o bratrsví mezi národy...

Autor: Oldřich Mazal | pátek 14.3.2014 15:54 | karma článku: 13,51 | přečteno: 913x