Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PD

Je docela zajímavé přečíst si něco o tom, proč je v nás evolučně zakódována tendence sledovat drby o celebritách:

Údajně, když se v pravěké tlupě našel výjimečný jedinec, který měl neobvyklou zručnost, byli ostatní motivováni k tomu, aby jej zkoušeli napodobit: když se úspěšný lovec plížil, oni se též plížili, a když sledoval foukání větru, oni to zkoušeli také.

Problém je v tom, že mentální kapacita a další omezení znamenaly, že ostatní opakovali naprosto všechno, co daný výjimečný jedinec dělal, včetně věcí, které pro úspěch nebyly vůbec podstatné. Proto, pokud nadaný jedinec rituálně potíral své tváře krví, dělali to ostatní také, například.

Víra v účinnost napodobování byla tak silná, že běžní členové tlupy začali toužit po odhalení něčeho, co ostatní o nadaném jedinci nevědí, co by mohli opakovat.

My jsme (bohužel) potomci těch, kteří v tomto napodobování byli nadprůměrně úspěšní. Máme v genech zakódováno, že pokud je někdo úspěšný, tak by většina jeho kroků a rozhodnutí měla být "dobrá", a proto jsme niterně motivováni, abychom se o úspěšných dozvěděli co možná nejvíc věcí, které by šlo napodobovat. A i když už desítky let vidíme, že spousta úspěšných prostě jen byla ve správnou chvíli na správném místě, nejsme schopni se většinově zbavit tendence "čmuchat kolem úspěšných".

1 0
možnosti
MK

K bulváru mám naprosto indiferentní vztah. Je součástí společnosti a koneckonců i lidské přirozenosti stejně jako pornografie, alkohol, profesionální sport, akční filmy nebo nekonečné seriály. Nevím, proč bych měl lidí "stíhaných" bulvárem jakkoli litovat.

To, že se čas od času stane to co v případě Bartošové, je smutné, ale opět - zčásti si za to mohla sama, zčásti měla smůlu. Kolik takových případů je.....

0 0
možnosti
BM

To je všeobecně známá věc. Dav vždy dychtil po senzacích ve všech dobách. Už staří Římané pořádali proslulé gladiátorské hry. To byly oni tehdejší "celebrity". A středověké  exekuce jak bývaly hojně navštěvované. Dnes máme Blesk, Novu chlící různé "senzace"... Lidi to prostě chtějí.... Bohužel!!!!!!

0 0
možnosti
Foto

Bulvár nekupuju, a tedy ani nečtu. Ovšem "rozveselily" mě reakce mnoha blogerů žehrajících na bulvár (asi ho čtou, jinak by nevěděli), zejména těch, kteří se neštítili dát do perexu fotografii syna zesnulé paní Bartošové. Myslím, že to bylo opravdu hodně přes čáru (bez ohledu na obsah)...

3 0
možnosti
KS

Článek naprosto o ničem a nechápu, proč ho admin dal do výběru. Ale tady to funguje tak, že např. Mazal, Matějka, Polanecký nebo Šichtařová mohou napsat sebevětší blbost a adminy vždy ohromí. :-)

1 0
možnosti
EJ

Jste na omylu. Ze mě bulvár nemá ani korunu. Blesk, Rytmus a jiné plátky nekupuji. Na VIP zprávy a všechny podobné pořady se nedívám. Dnes je to tak, zítra o 180 stupňů jinak. Myslím, že každý má právo i na své soukromí. Psát, že někdo vynesl koš v teplácích a nenalíčen, že někdo má kilo navíc, je hyenismus. Ti co se tím živí patří u mě ke spodině rádobyříkajících si novinářů.Rv

7 0
možnosti

Proč by byl na omylu? On nepíše o Vás, ale o celkem velké části společnosti.

1 2
možnosti

My sami to tak chceme? Mluvte za sebe.  Já to tak nechceme, na celebrity dlabeme a VIP lidi nás berou asi jako údaje o slanosti moří.

2 0
možnosti
  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.