Ukrajina má podepsáno. A teď vzhůru ke světlým zítřkům v EU!

Nová ukrajinská vláda má, co chtěla - v podstatě neúmyslně "směnila" podpis asociační dohody za Krym. Nevím, nakolik si Jaceňuk užil svou slavnostní chvilku, ale pro Ukrajinu to žádná výhra není. Co "vyhrála" EU raději nezmiňovat.

EU nakonec v bitvě o Ukrajinu zvítězila způsobem, nad kterým by musel zaplesat i Pyrrhos. Západem podporovaná vláda splnila úkol a podepsala. Ukrajina se může spojit s EU pupeční šňůrou, kterou do ní budou z Evropy proudit peníze. Jakým způsobem se teprve uvidí, zatím se hovoří o zboření celních bariér. Už se počítá, kolik miliard to Ukrajině přinese. Náš premiér Sobotka uklidňuje, že příliv levných potravin evropské producenty nijak neohrozí. Taky tomu věříte?

Na účet můžeme rovnou připsat zrušenou slevu na plyn a jakési miliardové dluhy, které Rusku prý vznikly a které chce vymáhat. Jaceňuk kontroval, že se bude soudit o zabavený majetek v řádu stovek miliard. Mohla by z toho být zajímavá estráda. Jaceňuk by se postavil na pódium vedle Medveděva a mohli by se začít trumfovat v sumách vzájemných pohledávek. Zajímalo by mě, nakolik by si Ukrajina nacenila ty zabavené válečné lodě.

Dokáže EU potápějící se ukrajinský Titanic ekonomicky zachránit? Inu co jí zbývá. Jednou si tam tuto připojovací vládu pomohla nastolit, takže teď musí vyhodit záchranné kruhy. Kvůli Řecku se taky dělaly psí kusy, nějaká cestička se zkrátka najde, i kdyby Evropská centrální banka měla vyzkoušet ještě nějakou pokročilejší magii než ta naše. Kolik to bude stát? Na to se radši neptejte, není to dobré na srdce.

V mezičase prý pokračuje vyšetřování, jak to bylo s těmi ostřelovači na Majdanu. Pokud by se potvrdilo to, s čím baronka Ashtonová "rozhodně nenavrhovala" jít do Haagu, měla by nová ukrajinská vláda - eufemisticky řečeno - problém. Pokud se prokáže, že skutečně pálili do policistů, tak na to už těžko bude EU hledat nějakou omluvu. Je ovšem otázka, jestli má někdo zájem něco takového vyšetřit. Případně jestli by někdo měl odvahu to zveřejnit.

Například za záběry projevu Vladimira Putina dostal šéf ukrajinské státní televize od radikálních poslanců malou nakládačku a musel kajícně podepsat rezignaci. "Svoboda", jak stojí v názvu příslušné strany, není očividně jen tak pro někoho. Vrcholem absurdity je, že hlavní útočník Igor Myrošnyčenko je členem parlamentního výboru pro svobodu projevu. Takovéhle absurdní drama by nevymyslel ani Beckett. Kličko by měl rychle rozdat pár pravých a levých háků, dokud tyhle "revolucionáře" ještě dokáže udržet na uzdě.

Ukrajina nyní může vytouženě spočinout v náruči evropské byrokracie. Ne že bych ji podezíral, že by se jednalo o skvěle funkční stát, ať před Janukovyčem nebo po něm. Ale možná budou lehce překvapeni, jaké úřední vymoženosti tady v EU máme. Ale jak už jsem napsal - teď zkrátka mají, co chtěli...

Autor: Oldřich Mazal | sobota 22.3.2014 15:59 | karma článku: 32,56 | přečteno: 1155x