Sobotkovo duchcovské pokrytectví

Premiér se mohl v médiích slavnostně zabušit v prsa, že jeho strana s extremisty za jedním stolem sedět nebude. Jak pozoruhodné... Jak vidno, "fašisti" mu nesnesitelně vadí, ale s komunisty se na různých úrovních objímá rád. Se soudruhy se samozřejmě cítí programově spřízněn, ale těžko mě bude přesvědčovat, že tihle už se napravili, když co chvíli soudružka Semelová opět dokáže, že duch Gottwalda žije dál.

Přitom právě v případě komunistů bylo už mnohokrát zdůrazňováno, že jsou legitimní politickou silou proto, že je lidé volí. Aniž bych k "Dělníkům" pociťoval nějaké sympatie, je prostě fakt, že v Duchcově je lidé volili. Sobotka i ostatní politici by měli přestat lomit rukama, a spíš se zamyslet, proč k tomu došlo. Rozpuštěním duchcovské buňky pochopitelně místní problémy nezmizí. Pokud se tamní situace neuklidní, můžou je lidé volit klidně i příště.

Pokud Sobotku tak zneklidňuje vstup "extremistů" do politiky, měl by jako demokrat občanům nabídnout lepší alternativu. Nebo pokud je přesvědčen o tom, že DSSS porušuje zákon, tak si může vláda zase najmout Sokola a jít s tím k soudu. Zrušením buňky stejně ničeho nedosáhne, protože ti vyloučení ve funkcích zůstanou. A příště můžou své bývalé straně vypálit rybník jako nově založené místní hnutí. Preference ČSSD v Duchcově díky tomu určitě nevzrostou.

Třást si rukou s Vandasem zkrátka není in. Třást si rukou s Filipem je úplně normální. Komunisté přece řekli, že znárodňovat se už nebude, takže je všechno v nejlepším pořádku. Ten komunismus v názvu je jen taková nostalgie a těch pár stalinistů nejde přece brát vážně. Náckové jsou nám od přírody odporní, ale ta internacionála na 1. máje - to je přece docela hezká písnička, ne? Zásadovost musí být na prvním místě!

Sobotka se musí modlit, aby se DSSS někdy náhodou nedostala do Parlamentu. Pak už by mu nezbylo nic jiného, než zkusit anulovat volby.

Pro pořádek jen dodám, že DSSS nevolím a nemám to ani v úmyslu. Ve Vandasovi žádného spasitele nevidím, jako mnozí jiní jen těží z neschopnosti etablovaných politických stran, ale sám žádné řešení nenabízí.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Oldřich Mazal | pondělí 15.12.2014 10:04 | karma článku: 30,36 | přečteno: 1142x