Sobotkovi se splní sen - konečně si bude moct vzít STBáky do vlády

Lustrační zákon je třeba pořádně osekat. Pak ještě zrušit to nesmyslně omezující Bohumínské usnesení a bude vyhráno. Alespoň by to bylo poctivé, vždyť ČSSD směřuje k vládě s komunisty dlouhodobě. Jen zatím ještě nenašla odvahu se k tomu přihlásit otevřeně. Neustále se musí zaklínat jakousi "tichou podporou", protože má strach, co by středoví voliči na komunisty ve vládě řekli.

Stalo se, co se celkově dalo čekat. Jelikož soud v Bratislavě věřil bývalým agentům STB spíš než archivním materiálům, měl Babiš cestičku k očištění umetenou. Sobotka hned v návaznosti na to zaútočil na lustrační zákon a už ten samý den byl podán návrh, aby pro politiky už neplatil. Náhodička, že?

Podle sobotky je prý lustrační zákon nespravedlivý, jelikož zavádí princip jakési kolektivní viny. Není to nová písnička. Komunisté mají na tenhle zákon žízeň už dlouho. Jeho zrušení se domáhali i u Ústavního soudu, ale ten z jakéhosi záhadného důvodu konstatoval, že exponenti minulého režimu jsou nedůvěryhodní a demokracie má právo se proti nim bránit lustracemi.

Nyní hodlá Sobotka svou vstřícnost ke komunistům ještě rozšířit a Babišovo vítězství k tomu využije jako beranidlo. Na levici jiného partnera nemá. Komunisté mají stabilně svých 15%, což je síla, kterou Sobotka v budoucnu bude potřebovat. Současná koalice je pro ČSSD z nouze ctnost, protože s komunisty prostě 101 nesloží. Pokud jde o program, pak jsou obě strany ve vzácné harmonii. ČSSD je zkrátka takovou "soft" verzí svých levicovějších souputníků.

Opravdu nepodezírám Sobotku, že by aktivně usiloval o návrat před rok 89. Fakticky není možné něco takového provést, ale ani to není třeba. K tomu, abyste dostali občany pod kontrolu, vám stačí stále více rostoucí zdanění a závislost lidí na sociálním systému. Státní opatrovnictví, nekontrolovatelná byrokracie a různé mediální rady, dbající na "vyváženost" zpravodajství, to zařídí stejně snadno.

Pokud se ministrem může stát STBák, je tím řečeno jedno - ať je socialismus nebo kapitalismus, musíte umět lézt vrchnosti do zadku a dobře se vám povede. Nejde tu o to, že Babiš nikdy nikoho neudal, ale o symboliku, že prospěchářství se vám nakonec vyplatí. Tedy ne že by takových symbolů nebylo dost, ale je to zkrátka jen další krok k relativizaci minulosti. Je to pozvolný proces, ale lidé mu postupně přivyknou.

Být dneska "antikomunistou" je už totálně "out". Naopak "in" je říkat, že tehdy přece nebylo všechno jen špatné. Stejně tak je "in" říkat, že kapitalismus zkrachoval a je třeba ho nahradit "spravedlivějším" systémem. A o tom, co je spravedlivé, budou rozhodovat ti, kteří říkají, že kapitalismus zkrachoval.

Abyste se mohli vyrovnat s minulostí, musíte si přiznat, že máte nějakou minulost. Účelem různých "tlustých čar" ale je vyvolat dojem, že vlastně žádná minulost není. Zrušením lustračního zákona zároveň rušíme i minulost. K reflexi totiž nevyhnutelně patří také pokora. Hesla jako "nehleďme už do minulosti, ale raději do budoucnosti" mají za cíl nedostatek pokory zastřít. Sobotka teď osekáním lustračního zákona hodlá zapomění zase o kus napomoct. Potlesk nezanedbatelné části veřejnosti má zaručen.

Teď už jen zrušit ten Bohumín...

Autor: Oldřich Mazal | pondělí 30.6.2014 10:21 | karma článku: 22,22 | přečteno: 513x