Sobotka vyklízí vládní kostlivce, jen ty svoje jaksi vynechal...

Když se jaro střídá se zimou, je zvykem vynášet Moranu. Když se ve Strakovce vystřídá vláda, je zvykem vynášet ze skříní kostlivce a křepčit kolem jejich ostatků na katafalku. Právě tomuto obřadu se teď oddává Sobotkova vláda, která se pokouší veřejnost ohromit čísly, kolik peněz hrdinně zachránila před minulými rozhazovačnými vládami. Zkrátka přišlo nové koště, které dobře mete. Takže nás zase příště volte, jo? 

Je to už takový kolorit. Nová vláda zasedne, rozjede audity a pak vynáší jednoho kostlivce za druhým. Po jejím odchodu nastoupí další vláda, otevře skříně a co z nich nevypadne... Rozhodně nejsem proti, aby na světlo Boží vyšly vládní rozkrádačky a jánabráchismy, ale tohle vyklízení skříní je jen divadlo pro efekt. Působilo by dost divně, kdyby vláda všechno důkladně zkotrolovala, a pak oznámila světu, že její předchůdci měli všechno v nejlepším pořádku. Žádná vláda nemá nikdy všechno v pořádku, ani kdyby snad chtěla.

Nová vláda prostě nějaké kostlivce najít musí, i kdyby musela hledat v nejzazších koutech půdy a sklepení. Voliče je třeba ujistit, že po předchozí vládě sice zbyla spálená země, ale nová vláda ji promění v rajskou zahradu. "Oni" bezuzdně rozhazovali, "My" šetříme každou korunku. Bohužel ono vyklízení skříní slouží tomu, aby měla nová vláda kam dát kostlivce vlastní. Ty ale už bude oprašovat někdo jiný.

Byl snad někdo z předchozích vlád za onu "odhalenou" rozhazovačnost někdy potrestán? Jistě že ne, ministry je třeba vláčet tiskem, ne po soudech. Soudy by mohly chtít důkazy, že někdo porušil zákon, zatímco do médií lze vykřikovat cokoli a nikdo nikdy neuvěří, co z toho je pravda. Ale i kdyby předchozí garnitura rozházela, co se dalo, stejně za to nikdo nikoho nepotrestá. Jelikož ministři se v jednotlivých resortech střídají jak svatí na Orloji, tak je každému k dispozici jedna ze standardních výmluv:

1) Tento nevýhodný projekt jsem pouze zdědil po svém předchůdci a už ho nešlo změnit

2) Tento projekt jsem pouze rozjížděl, zazdil to až můj nástupce

Sice se najde milion pochybení, ale nebojte se, nikdo za nic nemůže.

Teď tedy "průvod kostlivců" zahájil Sobotka se svou vládou. Už teď se můžeme těšit, jaké kostlivce po sobě svým nástupcům zanechá on. Jistě to bude výživné sousto, a stejně tak se Sobotka uchýlí ke stejným nepřesvědčivým výmluvám, jako jeho předchůdci. Ale možná nebude třeba čekat tak dlouho, Sobotka má jednoho macatého kostlivce schovaného na ministerstvu financí už od minula. Na své běloskvoucí lebce má vyryto "Prodej OKD".

Spatří ten někdy v plné kráse světlo světa? Sotva. Tuhle skříň bude Sobotka bránit vlastním tělem. Má ale trochu nevýhodu, protože klíče od ní drží někdo jiný. Babiš ji zatím neotevřel, ale kostlivec tam pořád je a čeká... Až ho jednoho dne Sobotka bude muset ukázat veřejnosti, zapíše se zlatým písmem do dějin ČR, protože dražšího kostlivce si už asi nikdy nikdo nepořídí.

Proto po vzoru R. Raegana říkám: "Pane Sobotko, otevřete tuto skříň!"

Autor: Oldřich Mazal | úterý 15.7.2014 10:12 | karma článku: 30,95 | přečteno: 992x