Poslali jsme Falbra do Štrasburku, on nás teď poslal do...

Jednoduchá otázka: "Víte o tom, že v červenci dostanete za jeden den celý měsíční plat?" Jednoduchá odpověď: "Vás zajímají jen peníze. Jděte do p...!" Zlatá slova. Jsou to přece Falbrovy prachy, tak co by mu do toho měli občani nebo novináři šťourat a vyptávat se ho na ně!

Přece bychom mu ale ty peníze nevyčítali, vždyť ve Štrasburku to pro Falbra musela být úplná řehole. Byl tam úplně odtržený od milovaného "pracujícího lidu", jehož zájmy tam šel hájit. Na jednáních byla taková nuda, že si tam musel občas zdřímnout. A rozhodně nemůžeme čekat, že by tak důležitou práci někdo vykonával za nějakou almužnu.

Tak nějak všeobecně mi připadá zajímavé, že za "obyčejné lidi" bojují v politice pomalu samí milionáři. Paroubek (kdo z vás to má), Gross (100 milionů za akcie), i ten Sobotka si našetřil na domeček. Odboroví předáci jsou blahobytní muži v dobře padnoucích oblecích, kteří v poslední době vesele přestupují do politiky. Falbr zakotvil v Europarlamentu, Zavadil dobýval Sněmovnu v Praze a Štěch kočíruje Senát. Ale jinak jsou odbory zcela nepolitické a nejsou navázané na žádné politické strany...

Odborářští bossové se postupem času transformovali na klasické bafuňářské zkameněliny, které "službu lidem" berou hlavně jako výtah do vyšších pater politiky se všemi požitky, které to přináší. Na toto prostředí se adaptovali okamžitě, takže i jejich chování je od dlouholetých matadorů k nerozeznání. Když novináři Falbrovi položili nepříjemnou otázku ohledně peněz, které mu jaksi náhodou veřejnost platí, poslal je podrážděně kamsi. Ještě že se ho neptali na to, co užitečného v tom Evropském parlamentu vykonal. To bychom si možná vyslechli i další zajímavá slova.

Politik by si měl ve svém vystupování zachovávat nějakou úroveň, jinak znevažuje svou funkci. Falbrova reakce byla ovšem typicky hospodská. Namístě by bylo se nad celou situací alespoň trochu zamyslet. 220 tisíc za den, kde vám je dají? Nikdo netvrdí, že je Falbrova vina, že k tomu došlo, to si takhle chytře zorganizoval EP, ale jeho výpad zároveň prozradil, že vůbec nechápe podstatu věci. Ano, občany zajímá, za co politici peníze berou. Občas to totiž vypadá, že je berou za nic. Pokud někdo nechápe, že pokud inkasuje měsíční plat ze jediný den "práce", tak lidi budou na politiku zase akorát tak nadávat. Pak se ovšem nemůže divit, že i občané ho budou posílat do míst, kam slunce nesvítí...

Autor: Oldřich Mazal | pátek 18.4.2014 10:23 | karma článku: 35,60 | přečteno: 1605x