Podle Klause jsme si to prý u voleb zase prohráli...

Nejspíš proto, že hloupí voliči odešli od "starých a zavedených" stran hledat štěstí jinde. Inu je vskutku s podivem, že lidi přestali pořád dokolečka volit ty samé dvě strany, které jim už léta nabízejí pořád ty samé provařené obličeje. Od korýtek se ozývá už léta spokojený mlaskot a voliče to kupodivu přestává bavit a hledají alternativu. V demokracii jev vskutku děsivý...

Nedivím se, že Klaus teskní po dobách, kdy se šábli se Zemanem napůl. Jenže realita je už dávno někde jinde. ODS dostala ránu na solar a zůstali jí jen ti nejvěrnější, ČSSD sestupuje pomaleji, protože nalevo moc stran na výběr není, ale oslnivé výhledy do budoucna nemá. Za ta léta, co se střídaly u moci, se na ně nalepilo tolik skandálů a afér, že už si je člověk nedokáže ani všechny vybavit. A je skutečně ohromné překvapení, že jim kvůli tomu utíkají voliči!

Pravdou je, že neplatí pravidlo "nové koště dobře mete". Vládní účinkování Zelených nebo VV bylo krátké a skončilo bolestivě. Účinkování nových tváří provází spíš cimrmanovské střídání momentu očekávání s momentem zklamání. Teď zrovna je v módě Babiš. Zatím je u moci jen krátce, ale upřímně řečeno mě zatím příliš neoslnil. Jsem opravdu zvědavý, jak bude Krnáčová řídit Prahu v čele koalice slepené z pěti stran (jejímž členem je třeba i Matěj Stropnický), ke které si možná ještě přibalí Piráty. Zatím jsme stále u sloganu "Bude líp". Otázkou je ale kdy, a čí zásluha to bude.

Ale i kdyby Babiš neuspěl, stejně se nedá čekat, že by se zklamaní voliči připlazili zpátky k "mateřským" stranám. Spíš se přimknou k nějaké další novince, nebo nepůjdou volit vůbec. Model dvou dominantních stran se sotva někdy vrátí, ledaže by se ANO etablovalo natolik, že by se stalo novým hegemonem na pravici. Ale to asi není varianta, po které Klaus volá.

Zkrátka éra modří vs. oranžoví dávno skončila. Místo přemítání o konci demokracie by Klaus měl zapřemýšlet o svém vlastním podílu na temto stavu. Ostatně jedním ze základních kamenů kapitalismu je konkurence, kdo se neosvědčí, jde ze hry. Proč by měly být politické strany výjimkou? Žádná strana přece nemůže doufat, že jí to občané budou do uren házet, ať se chová jakkoli. Nebo by pan profesor coby nejvěrnější hlasatel volného trhu v politice prosazoval vznik monopolů...?

Autor: Oldřich Mazal | pondělí 13.10.2014 10:03 | karma článku: 15,54 | přečteno: 712x