Papíroví tygři z EU uvalují sankce na Rusko. Fraška pokračuje...

Se sankcemi to vypadá opravdu báječně - G8 si dá letos prázdniny, politici budou bojkotovat paralympiádu a možná dokonce Rusům nechají víza. Vy jste opravdu čekali nějaké skutečné sankce? Ale to by ohrozilo náš hospodářský růst a pracovní místa - jak poeticky prohlásila německá Hospodářská komora. A o peníze přece jde až v první řadě.

V Bílém domě si v poslední době zřejmě oblíbili Mrazíka, jelikož se téměř předhánějí v tom, co všechno Rusům hodlají zmrazit, pokud se z Krymu nestáhnou. Mráz vycházející z Kremlu okamžitě kontroval, že v tom případě pokryje ledovou krustou majetky amerických a evropských firem v Rusku. Příslušný zákon se už projednává. Dokonce zaznělo, že by Rusko mohlo zkusit potopit dolar (tím že ho přestane používat) a vygumuje své dluhy v zahraničí, což zatím ale byla spíš jen taková mediální dělostřelecká příprava.

EU samozřejmě žádné zabavování ruského majetku na svém území nenavrhne. To by příliš připomínalo obchodní válku, a o tu skutečně nikdo nestojí. Putin může sankce snadno propagandisticky vysvětlit jako úklady nepřátelského Západu, evropští politici ale budou svým voličům ekonomické dopady zdůvodňovat těžko. Evropané mohou být ruskou anexí Krymu silně rozhořčeni, ale je otázka, budou-li ochotni kvůli tomu obětovat vlastní peněženku. Spíš to dopadne stylem "bližší šajtofle než kabát". Jen doufám, že se nakonec nebudeme muset Rusku za hrozby sankcemi ještě omlouvat.

Západu tedy zbývají jen takové sankce, které nebudou moc bolet. Navíc na Putina prý nelze diplomatické snakce uvalit - hlavě státu se něco takového přece nědělá. Navíc Západ nyní vyhlašuje, že preferuje diplomatické řešení před sankcemi. Putin je přece rozumný, dá se s ním mluvit... Otázka je na čem, na stažení neoznačkovaných vojáků z Krymu patrně ne. Celé to působí dojmem, že se Západ pokouší najít jakousi únikovou cestu, kudy z celé věci vykličkovat, aniž by musel skutečně vykonat nějaké skutečně oběti. Ukrajina se zkrátka bude muset se ztrátou Krymu nějak vyrovnat a jako náplast dostane evropské peníze, asociační dohodu a sliby.

Na Ukajině navíc budou brzy volby a zájemci o prezidentský úřad se už řadí do fronty. Tymošenková hodlá patrně opět vstopit do stejné řeky, ale nejsem si jist, jestli by z jejího vítězství Evropa jásala. Nemyslím ale, že její aureola mučednice bude k výhře stačit. Zajímavé bude sledovat, jak dopadnou radikálové. Pokud by nakonec třeba zasedli ve vládě, čekají EU docela horké chvilky, protože takové lidi ukočírovat nebude jen tak. Nejhorším scénářem je, že se široká nynější opozice po svém nástupu k moci do krve rozhádá a země zabředne do úplného politického a ekonomického marasmu.

Jak dlouho Evropě ona "hra na fanty" vydží, nevím. Cokoli zásadního bude problematické prosadit. Zatímco Zaorálek povinně odříkává naučené fráze, premiér Sobotka to řekl dost výstižně - kvůli široké obchodní spolupráci nelze o žádých silových krocích uvažovat. A také nebudou. Protože EU je zkrátka tygr z papíru.

Autor: Oldřich Mazal | sobota 8.3.2014 16:09 | karma článku: 26,80 | přečteno: 1297x