Oranžový hejtman Mišák nám předvedl, co to je svoboda umění

Porna je sice plný internet, ale ve Zlíně musela skončit výstava jen proto, že na ní byly k vidění nějaké ty nahaté obrázky. Hejtman prý neměl jinou možnost, neb si na to dva lidé stěžovali. A co hůř - prý by to mohly vidět i děti! Hrůza pomyslet! Nahotinky sice máte dneska na každém stánku s novinami, stejně tak téměř na každém internetovém portálu, ale výstava - to je ta pravá hrozba!

Do jaké míry je nahota uměním, na to samozřejmě není žádný jednotný metr. Záleží na vašem vkusu a na tom, co snesete. Toto rozhodnutí by ovšem mělo jednoznačně být přenecháno divákovi, nikoliv hejtmanům nebo krajským radním. Že některá galerie je v rukou státu přece neznamená, že musí být baštou konzervativismu. Stát tu není od toho, aby prosazoval jakýsi "dobrý vkus". To už tu bylo. Takhle se správná socialistická mládež nebaví...

Péče o mravnost je moc pěkná, ale také naprosto zbytečná. V globálním internetovém prostoru můžete najít celé vagóny pornografie, a nepotřebujete k tomu víc než pár kliknutí. Zákaz výstavy s několika obrázky se jeví jako - eufemisticky řečeno - zoufale neúčinný. Pokud má pan hejtman starost o děti, měl by začít hodně rychle cenzurovat celý internet. A také zakázat půlku televizních seriálů a filmů, protože bez aspoň jedné postelové scény vám dneska do kina nikdo nepřijde. Dávali už ve Zlíně Nymfomanku?

Někomu se taková výstava nemusí líbit. Ale zase když už jdu někam hltat umění, tak se snad předem podívám, o co zhruba jde, ne? "Proč ten Dalí namaloval takové divné hodiny...?" Rozhodně není úlohou politiků, aby galeriím předepisovali, co smějí vystavovat. Umění vždycky provokovalo a vždycky provokovat bude. To je jedna z jeho funkcí, která se politikům moc nelíbí. Politici protěžují mainstream, na nějaké exotiky si koukejte doma. Stát by měl "pečovat o kulturu" tím, že se od ní bude držet co nejdál.

Co takhle zase zavést socialistický realismus, ten by se vám nelíbil, vaše hejtmanské vysokoblahorodí?

Představte si, že by v Itálii z "technických důvodů" uzavřeli Sixtinskou kapli, protože Adam je tam na fresce dole bez. Vždyť by to mohly vidět i děti...

Autor: Oldřich Mazal | úterý 19.8.2014 10:05 | karma článku: 22,66 | přečteno: 828x