Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PZ

Ono zalezi jak se me vsemu clovek postavi. Ja jsem v USA 35 let

Bydlel jsem v New Yorku od 1979 do 1990 to Mesto tenkrat bylo daleko vice nebezpecnejsi nez dnes. Letos jsem znamym z Cech ukazoval New York a vsude jsme se citili bezpecne.Ja jsem mel kamose  z kazde rasy a z kazdeho etnicke skupiny a vzdy jsem s kazdym jednal s respektem a take jsem dostal respekt zpatky.

Samozrejme ze o pul noci se Jiznim Bronxu neprochazim ale vzdy kdyz s nekym jednam beru ho jako Cloveka a ne Cernocha,Asiata nebo Belocha.

2 0
možnosti
ZB

Jen připomínka.Běloši už nejsou v USA většinou,jednou to takhle dopadne i u nás...:-/

1 0
možnosti
MT

Nevim jestli se to muze jeste psat v teto úzasne úchylne "politicky korektni" dobe (kde je "údajne" svoboda slova a vyjadrovani), tak bili rasiste určite existuji, ale USA je uz plna černych rasistu.

4 0
možnosti
LS

Zdravim autore , z clankem vcelku souhlasim jen snad  muzu doplnit jeden muj postreh. Predne musim rict ,ze v USA ziju nejakych 18 let ( Chicago ) a z titulu sve prace si  dovoluji  tvrdit  , ze je znam lip nez vetsina rodilych americanu . Jsem truck driver ( ridic kamionu ) a v ramci sve prace se dostavam do kontaktu z  lidma vsech moznych narodnosti ,ras,  etnik ,lidmi ruzne vzdelanymi od doslova negramotnych mexiku az po  managery vyskoskolsky vzdelane  .

 Takze predne je treba povedet ,ze   rasismus v US existuje ,je vssude  ,ale co je dovedene az k dokonalosti je fakt , ze na prvni a mnohdy I na druhy pohled neni videt. V oficialnich situacich v TV, Internet , denni tisk , v obchodech , ve firmach I beznem styku na ulicich by  clovek neznaly situace mohl  mit mylny dojem ,ze US je  co se rasismu tyce raj na zemi . Opak je pravdou . Ono totiz tady se kazdy boji  a kurevs..  si rozmysli oficialne  a na verejnosti  se nejak rasisticky projevovat . Proste je to  uplne stejne jako  v Cesku za bolsevika , vetsina lidi je nenavidela ,ale kazdy drzel hubu a krok a pyskoval nadaval a statecny byl maxximalne v okruhu znamych v hospode  ,nebo doma.

  A ja osobne se bilym vubec nedivim ,jedine co chteji je prozit ten svuj pridel zivota v klidu a ne v problemech . To co ja tu uz  za svoji karieru videl ,  to co se deji ve ctvrtich ,kde je  cerne  obyvatelstvo ve vetsine ,  tady psat nebudu . Stejne by mne nikdo neuveril

16 0
možnosti
PZ

Ano Asiate dnes v USA prdestavuji spicku. Je jich nejvice na Universitach a uci se lepsi nez bili.Na druhe strane Asiate zase neprisli do Ameriky jako otroci, s cimz Cerni Americane musi stale jednat.

1 5
možnosti
DK

Jenze Asiate jsou uspesni i na svem vlastnim uzemi (byt samozrejme existuji chude asijske staty) a cernosi jsou na svem uzemi velmi neuspesni.

11 0
možnosti
PK

Nějaké solidní řešení nedocílíte ani s pozitivní diskriminací ani bez ní. I když proti Romům mají početné skupiny inteligence, střední třídy, tak problematická část této populace je vysoká a možná se s proklamovaným vývojem v USA (mizí střední třída) zvyšuje. Přitom USA vynakládají obrovské prostředky k podpoře chudých včetně příspěvků na bydlení, ošetření v nemoci atd. Kdybyste to zrušili, donutí to černochy lépe se učit, více pracovat, mít méně dětí? Pochybuji. Podle mne nějaké zásadnější řešení neexistuje. Černoši jsou jiná kultura, jiné hodnoty, nahoru jdou podstatně lépe Latinos.  Ale ani "u nás" řešení nevidím.

0 1
možnosti
ZB

Máte pravdu,žádné řešení není a to je to nejhorší...:-/

0 1
možnosti
LK

L92u88d23ě87k 91K17r78á18l

22. 8. 2014 20:54

poměrně přesně pojmenované. z tohoto pohledu se sám  cítím být rasistou.

1 0
možnosti
JS

On není rozdíl mezi černochy a hnědočechy.

1 0
možnosti
TT

Nějaký bude. Žiju teď v Portugalsku, kde samozřejmě z historických důvodů žije taky hofo černochů, o krásných mulatkách nemluvě. Ale černoši jsou tady normální součást společnosti, vidíš je makat všude, ať jdu pro zeleninu do krámku, zajdu do hospody nebo nasednu na autobus - prodavač, kuchař, řidič, bez problému. Jasně, dělají ty míň placený, míň náročný práce častěji, ale problém tady není ani s chudinskéma načerno postavenéma ghettama obývanéma z 95 % černochama. Nojo, když uklizečka nevydělá na pořádný bydlení... Ale projdeš tím, aniž by sis uswal.

Ale cigáni tady v té naprosto nerasistické zemi pověst mají. Ti, co namakají, nikdy makat nebudou. Brácha mé přítelkyně, dost pracháč, co mu patří mj. dřevozpracující fabrika v miniměstysu u španělskéch hranic, dobrovolně dává místní cigánské komunitě oblečení, jídlo, asi aji prachy. "Aby s nima nebyly problémy."

1 0
možnosti
JR

J62a13n 73R67á62ž

22. 8. 2014 19:41

Určitě jste zaregistrovali rozhořčenou reakci Obamy, který požadoval  přísné tresty viníkům těchto nepokojů , ale myslel tím tresty pro policisty, nikoliv pro ty své soukmenovce, kteří přepadávají , kradou a teď využívají výbuchů černošských nespokojenců k rabování.

Jsou to důsledky pozitivní diskriminace, kterou si  Američané léčili špatné svědomí za otrokářství.

P.S. Nevím jak Vy, ale já žádné špatné svědomí vůči Cikánům nemám, nepotřebuji si proto nic léčit a proto jsem naprosto tvrdě proti jakýmkoliv projevům pozitivní diskriminace tohoto etnika.

18 0
možnosti
TT

Tak neřekl bych, že si Amíci léčili špatný svědomí tou svou affirmative action. Spíš to byl projekt, jak zapojit obyvatele ghett do pracovního procesu, žejo, ono to není finančně výhodný, ta kriminalita, policie a kriminály. Nějaký drobný úspěch to mělo.

2 0
možnosti
ZH

R^

Schovejte si ten blog, a tak za rok za dva, až tu budou zase cikánké bouře to můžete vyvěsit znova jen s malinkýmy změnama.:-)

3 0
možnosti
JR

J43a43n 23R94á31ž

22. 8. 2014 19:34

To nepůjde, protože Dienstbier a soudružka Šabatová by hned na autora podali žalobu za šíření nenávisti k menšinám.

7 0
možnosti
  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.