Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Mnohé diskusní příspěvky jsou udivující v době, kdy vzpomináme osud Lidic a spoustu útrap, kteří naši předkové zažili v době okupace ČR Němci.

     V roce 1945 veškerý majetek Německé vlády a jednotlivých Němců na území ČSR přešel do plného vlastnictví ČSR a jeho občanů jako povinná splátka na reparace za všechny válečné škody způsobené právě Němci.  Tyto vzniklé a dosud nezaplacené škody (reparace) vysoko přesahují zabavený německý majetek odsunem.

      Uzavřená smlouva mezi Německem a spojenci z 26.5.1952, doplněná a později ještě ratifikovaná v Paříži dne 23.10 1954 " Německo a Němci nemají už možnost vznášet žádné hmotné ani finanční nároky plynoucí z nuceného vysídlení a to jak vůči státům, tak i jednotlivcům; tyto nároky nemohou být už nikdy projednávány ani německými soudy".

     Prezident Beneš v květnu roku 1947 kladl na srdce svým spoluobčanům: Může se stát, že se najdou "čeští vlastenci", kteří se budou sudetským Němcům omlouvat a že budou nakloněny otázce jejich návratu "   

     Měli bychom věnovat větší pozornost politickému dění v České republice formou diskuse, abychom se nedostali zase do područí nějaké nové ideologie,

1 0
možnosti
JL

O odsunu němců z Československa a Polska rozhodly vítězné mocnosti. Rozhodnutí to bylo dobré pro budoucí mír v Evropě. Za provedení odsunu byl Československý stát spojenci velmi dobře hodnocen. Byli i němci, kteří tu zůstali. Ti však brzy využili možnosti a "odsunuli" se sami na západ. Němci k nám totiž dotáhli komunismus, před kterým odcházeli rádi na západ. Tuhle možnost češi neměli. Museli makat na polích, která jim kdysi patřila pod vedením komančů.

0 0
možnosti

Pěkně jste to napsal. Bohužel v těch vašich % se ztrácí spousta osudů, kteří přijali německé občanství pod tlakem, a nebo byli z nějakého důvodu do vagónu s odsunutými hozeni taky. Málem to byl případ i měho dědu. Naštěstí přišel konec války a tlak na to aby si vybrali tu správnou národnost skončil. Tímto chci jen říct že se na toto období nelze dívat jen bíle nebo černě. Ten les se kácel ve velkym a těch třísek tenkrát létalo opravdu hodně.

0 0
možnosti
MB

Jen upřesnění. Sudetští Němci po Mnichovu nevolili občanství, ale bylo jim podle smlouvy z podzimu 38 mezi Německem a Česko-Slovenskem přiděleno. Optovat pro čs. občanství mohli jen Češi zůstavší v Sudetech.

0 0
možnosti
Foto

Přesně to jsem chtěl namítnout také: podle mezinárodní smlouvy uzavřené 20.11.1938 (ve sbírce zákonů smlouva č.300/1938 Sb.). Možnost optování proti přidělení Říšskoněmeckého občanství mohli jen občané neněmecké národnosti. Z opce byli vyloučeni též všichni obyvatelé Hlučínska (do roku 1918 německé území) a ti, kteří se přihlásili k tzv. Slezské národnosti - tu začali Němci pokládat za odnož německé). Argument, že si starousedlíci v Sudetech dobrovolně zvolili německé občanství a musí za to tedy pykat, je zcestný.  Podle autora bylo vyhnání "postihem za to, že se svými postoji aktivně či pasivně identifikovali s politikou své vlády". Nebylo by tedy potřeba vyhnat i 80% občanů Protektorátu, kteří byli pasivní a nerevoltovali proti politice protektorátní vlády nebo se dokonce aktivně účastnili společenského života? Přijali přece protektorátní občanství! Ale měli českou národnost, takže je vše odpuštěno.

Naštěstí dnes už spousta lidí souhlasí, že Benešovy dekrety (a nejen ty o odsunu) byly pořádné svinstvo...

1 0
možnosti
Foto

Pockejte az se o Vas dozvi herr cigler a vaclavek se svymi parniky;-DR^

0 1
možnosti
TJ

Když tak čtu článek a příspěvky pod ním, tak musím si znovu přečíst nadčasovou úvahu od Karla Čapka Proč nejsem komunistou? kde trefně pojmenovává tu nejhorší lidskou vlastnost a to schopnost generalizace. Píšete o protižidovské propagandě, tak si přečtěte v pamětech T.G.Masaryka, co si vytrpěl při hilsneriádě, kdy vážně uvažoval o odchodu do země své manželky, která ho nakonec přesvědčila, aby zde setrval. Píšete o nižší rase, tak si přečtěte příspěvky zdejších blogerů ohledně Romů. Bylo jen málo zemí v Evropě, které se nenechali strhnout ke genocidě Židů /např. Finsko/, ale ve většině z nich se místní více než aktivně podíleli na jejich deportacích. A nejhorlivěji například na Slovensku, kde to klerikálové vzali hodně zodpovědně a to nebyli rodilí Němci. Vyčíslujete kolik volilo sudeťáků Henleina, stejně tak Vám mohu procentuálně vyčíslit, kolik zde lidí volilo komunisty. A představte si, že zatímco dnes v sousedním Německu nikdo nevolí stranu s fašistickou ideologií, tak u nás jsou komunisté znovu v čele krajů a radnic mnoha měst. Fašistu Báthoru z extremistického hnutí D.O.S.T. jsme nedávno měli na ministerstvu školství a pravou rukou mu byl katolík Semín, brojící proti homosexuálům a Islámu. Není bez zajímavosti, že by princip Benešových dekretů použil jiný pomatenec A.B.Breijvik při konečném řešení otázky Islámu v Evropě a mnoho zdejších blogerů jako pan Matějka či slečna Sulovská by mu tleskali. Humanita pana Čapka je mnohým z nás zde naprosto cizí a nepochopitelná - raději budou lidé volit komunisty a Zemana, aby se jim zde snad pro Bůh nějaký sudeťák nechtěl vrátit do komunisty zplundrovaného pohraničí nebo stoupenec Islámu, kterých je tady jako šafránu, nepostavil mešitu. Je zcela pokrytecké se tvářit, že v opačném případě, kdy by naši předci stáli před volbou stát se panskou rasou, že by to většinově odmítli. Dříve za Masaryka se říkalo, že každý máme svého žida, dnes jsme pokročili-máme svého Araba. Čapek by dnes koukal, jak se nám komunismus vrací zpět!

3 0
možnosti
JM

Taky se mi, pane Jakubčíku nelíbí, kolik Čechů volí komunisty, sám považuji fašismus a nacismus za krajně levicovou ideologii, tedy je kladu na stejnou hromadu hnoje s komunismem, nicméně komunismus nerozpoutal světovou válku (vím SSSR napadl Polsko ve stejném čase jako Německo a v koordinaci s ním, ale neobsadil, na rozdíl od Německa zbytek Evropy) a o jejích důsledcích je tento článek.

Co se islámu týče, tak ten je ve svých netolerantních projevech a deklarovaných cílech ohrožením naší společnosti. Dále nezastávám  mediálně vyrobený vámi adoptovaný obraz hnutí D.O.S.T. (nevadí vám islám, ale výrazu katolík používáte v negativní konotaci), který velice zkresluje oč těmto lidem jde (a stačí si přečíst jejich programový manifest). Nebojují proti homosexuálům jako jedincům (byť se neztotožňuji s jejich doporučeními, aby se homosexuálové léčili), ale proti ideologii homosexualismu, která podobně jako multikulturalismus, feminismus, genderismus, klimatismus a další -ismy, ničí naši společnost. V tomto je vaše největší tragédie. Brojíte proti komunismu, ale bráníte ideologie, které jsou jen převlečeným marxismem, nebo z něj vycházejí. Dá se říci, že celkově jste zřejmě značně indoktrinován tím, co média a umělci nebo jedním termínem "oficiální propaganda" prezentuje jako dobro.

Doporučuji vám shlédnout na netu záběry z Pochodu za život v Berlíně, kdy povětšinou vámi opovrhovaní katolíci tiše, velmi tiše a nenásilně demonstrovali svůj nesouhlasný názor na potraty a eutanazii (na což mají právo) a jakým způsobem se k nim podobně "pokrokově" indoktrinovaní (jako vy) spoluobčané chovali. Zdá se, že ta vaše tolerantnost je jen pro některé.

0 0
možnosti
FV

Jedna věc je zkušenost "z pole", kdy opravdu byl masivní poválečný odsun proveden krutě a nespravedlivě. Druhá vlna stěhování po roce 68 už proběhla už celkem korektně a na dobrovolné bázi.

Druhá věc je ale strategická:  Ta strategická politická motivace nebyla pomsta, ale stabilita: Beneš chtěl zabránit případným ohniskům konfliktu do budoucna a téměř stejně početné soupeřící skupiny by latentní konflikt představovaly. Samozřejmě to nedomyslel, a z dnešního pohledu je jasné, že byla obrovská naivita vyměnit relativně výkonné německy mluvící obyvatestvo za Romy a jiné neproduktivní obyvatele Východní Evropy. To byla tragédie a vlastizrada, ze které se země už NIKDY NEVZPAMATUJE, protože situace vrátit nejde a obyvatelstvo ČR tak už bude neproduktivní stále!!

3 1
možnosti
TJ

Vy jste jak moc produktivní běloch? Kolik jste zplodil dalších produktivních bělochů, aby se země vzpamatovala? Ploďte co to půjde, ať Vás přibývá! A vychovávejte je ve svých xenofobních představách, ať z Vašich potomků povstane nějaký pokračovatel A.B.Breijvika, co to tady vyčistí od nevýkonných spoluobčanů. A jaké bude kritérium výkonosti, aby jste člověka nenahnal do plynové komory nebo nevysídlil? Hitler by z Vás měl radost - je až s podivem kolik přispěvovatelů zde naprosto svým myšlením splňuje všechny atributy stoupenců ať již fašistické či komunistické ideologie likvidace druhých, dle nich nevýkonných nebo podřadných či nepřizpůsobivých...

1 1
možnosti
JH

J56a90n 47H29l41e22d60í46k

16. 6. 2014 23:29

úplně každý mohl být vystěhován, ale na základě soudem prokázané viny,-- vyhnat 3 miliony karabáčem hlava--nehlava, kojenec-kmet-bábina ((muži byli v zajetí nebo bradou vzhůru)) -- je orientální styl msty vítězů nad poraženými, zde po staletí neslýchaný

4 2
možnosti
LH

L54i43b15o11r 79H10o57s56a24k

16. 6. 2014 23:18

Cesi to neradi slysi, ale to co rika Posselt je pravda.

3 5
možnosti
  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.