Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K42a65r96e44l 54R38a64d74a

15. 7. 2014 9:48

Naše novodobá ,,volená" šlechta setrvává v představě, že občan je majetkam státu.  Nepochopila, že v republice by měl platit opačný princip. Totiž, že stát je majetkem všech občanů. Nejen těch vyvolených.

1 0
možnosti
MV

Ono je to celkem jednoduché - překvapivě u nás platí to, co v Německu - tedy povinost platit daň z příjmu pokud zde občan pobývá více než polovinu roku. To byl třeba případ Borise Beckera, který "bydlel" rovněž v Monaku, avšak finanční úřad zjistil, že více než půl roku strávil v Mnichově. A Beckerovi nepomohlo, že je celebrita, stejně jako třeba nedávno bývalému šéfovi Bayernu.

Co se týče glorifikace exportu - zde je třeba podotknout, že mnohem důležitější než obchodní bilance je celková platební bilance se zahraničím. V našem případě sice máme kladnou obchodní nilanci nad čímž v médiích řada "odborníků" jásá, avšak celková bilance je záporná především z důvodu bilance výnosů (tedy výplaty dividend a dalších plateb) - ve finále tedy ČR jako celek vyváží do zahraničí více výrobků a služeb než kolik doveze, navíc se ČR vůči zahraničí zadluží a tyto peníze pošle do zahraničí (bilance výnosů je v deficitu 300 miliard Kč ročně).

Autor správně poznamenal, že nemůžou mít všichni vyrovnanou bilanci - pro stát jako celek je optimální mít dlouhodobě platební bilanci se zahraničím vyrovnanou (výjimka je, že jste emitenta světové měny - výměnný obchod zelené papírky za zboží, služby a suroviny je pro emitenta papírků velmi výhodný).

Jinak daňové ráje jsou z ekonomického hlediska paraziti - pokud se do nich přesune pár občanů a firem, tak to ekonomiky ostatních státu sice poškodí, ale neohrozí. Pokud by se ale vyvádění zisků do daňových rájů stalo masivním, pak už to může být pro ostatní státy problém.

1 0
možnosti
Foto

Mě vrcholový sport nezajímá, ale přispívat na něj musím. Jsem totiž účastník trhu a na produktech není napsáno, kde všude směřují zisky.

Fakt mě ale pobavilo, jak dobře je na tom Monacký tenis hahahah

Jestlipak to monačané slaví.

0 0
možnosti
LJ

Nebo cizinci co pracují v ČR tak automaticky dostanou naše občanství....

0 0
možnosti

Přesun nějaké výroby do Asie znamená toliko možnost lépe specializovat českou ekonomiku na efektivnější výroby.

0 0
možnosti
PK

Tak u těch Korejců je otázka, zda by bylo výhodné taková kvanta aut vyrábět jen u Soulu, i když jejich mzdové náklady jsou u nich doma o něco vyšší než v Nošovicích. Z různých důvodů.

Vybudovat daňové ráje není asi takový problém, zvlášť když je po nich poptávka. Spravovat celou zemi jako Francie je nepoměrně dražší než maličké území Monaca, zvlášť když se tam z různých důvodů nahrnou boháči. Už jsem tady psal, že de Gaulle byl tak nas .... na Rainiéra, že chtěl Monaco blokovat, ale nakonec se dohodli s nadsázkou - ať si tam daní Kvitová s Rittigem, ale nebudou tam danit Francouzi.

Přitom proti daňovým rájům je vyvíjen dnes větší nátlak i od takového Camerona.

Globalizace je něco jiného - původně byla zamýšlena tak, zase s nadsázkou - v Bangladeši budete šít oděvy a my a Japonci budeme pro Vás vyrábět stroje a vyděláme oba. Praxe je ovšem složitější, jako vždy. 

Ale napadá mi, že Huml byl snad "podplacenej" za své prohlášení, tak naivní snad nemůže být a poškodil současnou partaj víc než když Sobotku ukazují s rovnátky.

1 0
možnosti
  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.